Nyitókép: reprofoto (SME)

 

Csütörtökön, április 8-án a SME stúdiójának vendége volt Gyimesi György. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjével Zuzana Kovačič Hanzelová beszélgetett az új kormányról és annak programjáról, a nemzetiségi politikáról, a V4-ekről, valamint a Magyarországgal való jószomszédi kapcsolatokról.

 

Gyimesi ezúttal sem rejtette véka alá véleményét, miszerint az SaS, konkrétan Korčok külügyminiszter és Martin Klus külügyi államtitkár tevékenysége magyar szempontból nem tekinthető pozitívnak.

 

A Szputnyik-ügy

 hirdetes_300x300  

 

Gyimesi elmondta, hogy Igor Matovič az orosz vakcina szállítmány apropóján egy progresszív puccs áldozata lett, a liberális média pedig a járványkezelés kapcsán kettős mércét alkalmaz.

 

„De az egész ügyben érzem a köztársasági elnöki palota hatását is“

 

– fogalmazott. Gyimesi szerint Zuzana Čaputová az egész ügyben úgy viselkedett, mintha még mindig a Progresszív Szlovákia tagja lenne. Igor Matovič moszkvai útjával kapcsolatban Gyimesi elmondta, hogy nem lát benne semmi kivetnivalót.

 

„Kaptunk 2 millió adag oltóanyagot és ahelyett, hogy embereket oltanánk vele, hörcsögökön teszteljük. Nagyon sajnálom, hogy ez a dolog így alakult, de egyet tudatosítanunk kell, mégpedig, hogy bármilyen oltóanyag jobb, mint a semmilyen“

 

– nyomatékosította.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: reprofoto, SME

 

A Szijjártó – Matovič találkozóról

 

Budapesten ma Szijjártó Péter – Igor Matovič miniszteri tárgyalásra kerül sor. A műsorvezető kérdésére, hogy mi a célja a találkozónak, Gyimesi úgy válaszolt, hogy az, hogy minél gyorsabban minél több ember legyen beoltva. (szerk. megj. a részletekről a Körképen beszámolunk majd olvasóinknak.)

 

„Magyarország az élen jár az átoltottságban Európában. Szputnyik V-vel és  Sinopharma vakcinával is oltanak. Nem gondolom, hogy Oroszország más vakcinát szállított volna le Szlovákiának, mint ami publikálva volt a Lancetben. Ugyanígy nyilatkozott Naď védelmi miniszter is, hogy egy hoax, azaz álhír lehet“

 

– reagált válaszában az aktuális belpolitikai történésekre is a politikus.

 

Orbán Viktor politikája

 

A műsorban szóba került Orbán Viktor politikája is. Gyimesi elmondta, hogy nem akar úgy tűnni, mint aki Orbán Viktort védi, de a tényekből kiindulva úgy látja, hogy ez az a párt, amelyik háromszor egymás után alkotmányos többséggel megnyerte a választásokat, amiből nyilvánvaló, hogy valamit jól csinálnak.

 

Az SaS külügyminiszterével kapcsolatban Gyimesi megismételte a Standard hírportálnak tett korábbi kijelentéseit, miszerint Korčok zsoldosnak tekinthető, aki kiszolgál bárkit, ha épp saját érdekei ezt kívánják.

 

„Korčok miniszter úr szóvivő volt a külügyminisztériumban Mečiar kormánya alatt, államtitkár volt Dzurinda és Fico kormánya alatt, külügyminiszter volt Matovič kormányában és most a Heger kormányban úgyszintén külügyminiszter. Mi ez, ha nem zsoldos katonaként való viselkedés?”

 

– mutatott rá.

 

Zuzana Kovačič Hanzelová és Gyimesi György (OĽaNO) a SME stúdiójában 2021. április 8-án. Kép: reprofoto, SME

 

Egyben sokadszorra is visszautasította Klus államtitkár példanélküli kijelentését, amikor a kettős állampolgárság kapcsán az Ukrajnában élő oroszok és más, ázsiai országokban élő kisebbséghez hasonlította a szlovákiai magyarokat, kockázati tényezőnek titulálta őket.

 

Szélsőségek és nem szélsőségek

 

Hanzelová kérdésére, miszerint nem tekinthető-e a szélsőségesekkel való közösködésnek, hogy Gyimesi a parlamentben velük szavazott, a magyar politikus világossá tette, hogy semmi esetre sem azonosul a Kotleba féle pártok ideológiájával,

 

„Én értékrendbeli kérdésekben szavaztam, mivel valóban azt gondolom, hogy egy tradicionális családban a férfi az apa a nő az anya“

 

– magyarázta.

A V4-ek védelmében Gyimesi azt mondta, hogy amennyiben Szlovákia erős állam szeretne lenni az Európai Unióban, ezt úgy érheti el, hogy erős partner lesz a V4-ben.

 

„Emlékezzünk rá, milyen szolgálatot tett a V4, például, ami a migrációs kvótákat illeti“

 

– jelentette ki.

 

Bugár Béla kétszer is elárulta a magyarokat

 

A műsorban nagy szerepet kapott a Most-Híd által képviselt ideológia és az egységesülő felvidéki magyar politika kérdése is.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: reprofoto, SME

 

Gyimesi szerint az, hogy Bugár Béla érája alatt nyugalom lett volna a szlovák-magyar együttélésben, csak délibáb, mely annak köszönhető, hogy elhallgatta az érzékeny témákat.

 

„Most nagyon élesen szembe kell mennem Bugár Béla TA3-nak adott nyilatkozatával, miszerint egy csoda ment végbe az elmúlt évtizedben. Ez nincs így. Mindig vannak égető problémák megoldatlanul. Bugár ezeket a problémákat abból a megfontolásból nem hozta fel, hogy jobb színben tüntesse fel magát. Egyszerűen szólva a békesség kedvéért. Holott olyan témák is el lettek hallgatva, mint a déli infrastruktúra fejlesztések elmaradása, vagy az egészségügy állapota“

 

– sorolta Gyimesi, említve a szlovák Alkotmány preambulumának kérdését, a kettős állampolgárság megoldatlanságát, vagy épp a Beneš dekrétumok érvényességét napjainkban is.

 

„ Úgy látom, hogy a szlovák népnek nincs gondja egyénileg elfogadni a magyarokat, viszont ha már, mint kollektíváról, közösségről van szó, az már problémát jelent“

 

– magyarázta.

 

A magyar pártok egyesülésével kapcsolatban azt mondta, hogy örül a szövetségesülésnek, az viszont aggódással tölti el, hogy Solymos László és Bugár Béla kezdte átvenni a politikai irányítását az egésznek.

 

„Amit azért tartok problémásnak, mert ezek a személyek egyszer már leszerepeltek a politika színpadán“

 

– zárta Gyimesi.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Gyimesi György

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 87 olvasónak tetszik ez a cikk.