Ármin, Pálma
  • HUF: 357.92
  • USD: 1.22
  • 13 °C
  • 28 °C
Belföld

Gyimesi a SME-nek: Bugár nem csodát tett a magyarokkal, hanem elárulta őket. Kétszer is

Korčok külügyminiszter és Martin Klus külügyi államtitkár tevékenysége magyar szempontból nem tekinthető pozitívnak.

Nyitókép: reprofoto (SME)

 

Csütörtökön, április 8-án a SME stúdiójának vendége volt Gyimesi György. A legerősebb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjével Zuzana Kovačič Hanzelová beszélgetett az új kormányról és annak programjáról, a nemzetiségi politikáról, a V4-ekről, valamint a Magyarországgal való jószomszédi kapcsolatokról.

 

Gyimesi ezúttal sem rejtette véka alá véleményét, miszerint az SaS, konkrétan Korčok külügyminiszter és Martin Klus külügyi államtitkár tevékenysége magyar szempontból nem tekinthető pozitívnak.

 

A Szputnyik-ügy

 

Gyimesi elmondta, hogy Igor Matovič az orosz vakcina szállítmány apropóján egy progresszív puccs áldozata lett, a liberális média pedig a járványkezelés kapcsán kettős mércét alkalmaz.

 

„De az egész ügyben érzem a köztársasági elnöki palota hatását is“

 

– fogalmazott. Gyimesi szerint Zuzana Čaputová az egész ügyben úgy viselkedett, mintha még mindig a Progresszív Szlovákia tagja lenne. Igor Matovič moszkvai útjával kapcsolatban Gyimesi elmondta, hogy nem lát benne semmi kivetnivalót.

 

„Kaptunk 2 millió adag oltóanyagot és ahelyett, hogy embereket oltanánk vele, hörcsögökön teszteljük. Nagyon sajnálom, hogy ez a dolog így alakult, de egyet tudatosítanunk kell, mégpedig, hogy bármilyen oltóanyag jobb, mint a semmilyen“

 

– nyomatékosította.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: reprofoto, SME

 

A Szijjártó – Matovič találkozóról

 

Budapesten ma Szijjártó Péter – Igor Matovič miniszteri tárgyalásra kerül sor. A műsorvezető kérdésére, hogy mi a célja a találkozónak, Gyimesi úgy válaszolt, hogy az, hogy minél gyorsabban minél több ember legyen beoltva. (szerk. megj. a részletekről a Körképen beszámolunk majd olvasóinknak.)

 

„Magyarország az élen jár az átoltottságban Európában. Szputnyik V-vel és  Sinopharma vakcinával is oltanak. Nem gondolom, hogy Oroszország más vakcinát szállított volna le Szlovákiának, mint ami publikálva volt a Lancetben. Ugyanígy nyilatkozott Naď védelmi miniszter is, hogy egy hoax, azaz álhír lehet“

 

– reagált válaszában az aktuális belpolitikai történésekre is a politikus.

 

Orbán Viktor politikája

 

A műsorban szóba került Orbán Viktor politikája is. Gyimesi elmondta, hogy nem akar úgy tűnni, mint aki Orbán Viktort védi, de a tényekből kiindulva úgy látja, hogy ez az a párt, amelyik háromszor egymás után alkotmányos többséggel megnyerte a választásokat, amiből nyilvánvaló, hogy valamit jól csinálnak.

 

Az SaS külügyminiszterével kapcsolatban Gyimesi megismételte a Standard hírportálnak tett korábbi kijelentéseit, miszerint Korčok zsoldosnak tekinthető, aki kiszolgál bárkit, ha épp saját érdekei ezt kívánják.

 

„Korčok miniszter úr szóvivő volt a külügyminisztériumban Mečiar kormánya alatt, államtitkár volt Dzurinda és Fico kormánya alatt, külügyminiszter volt Matovič kormányában és most a Heger kormányban úgyszintén külügyminiszter. Mi ez, ha nem zsoldos katonaként való viselkedés?”

 

– mutatott rá.

 

Zuzana Kovačič Hanzelová és Gyimesi György (OĽaNO) a SME stúdiójában 2021. április 8-án. Kép: reprofoto, SME

 

Egyben sokadszorra is visszautasította Klus államtitkár példanélküli kijelentését, amikor a kettős állampolgárság kapcsán az Ukrajnában élő oroszok és más, ázsiai országokban élő kisebbséghez hasonlította a szlovákiai magyarokat, kockázati tényezőnek titulálta őket.

 

Szélsőségek és nem szélsőségek

 

Hanzelová kérdésére, miszerint nem tekinthető-e a szélsőségesekkel való közösködésnek, hogy Gyimesi a parlamentben velük szavazott, a magyar politikus világossá tette, hogy semmi esetre sem azonosul a Kotleba féle pártok ideológiájával,

 

„Én értékrendbeli kérdésekben szavaztam, mivel valóban azt gondolom, hogy egy tradicionális családban a férfi az apa a nő az anya“

 

– magyarázta.

A V4-ek védelmében Gyimesi azt mondta, hogy amennyiben Szlovákia erős állam szeretne lenni az Európai Unióban, ezt úgy érheti el, hogy erős partner lesz a V4-ben.

 

„Emlékezzünk rá, milyen szolgálatot tett a V4, például, ami a migrációs kvótákat illeti“

 

– jelentette ki.

 

Bugár Béla kétszer is elárulta a magyarokat

 

A műsorban nagy szerepet kapott a Most-Híd által képviselt ideológia és az egységesülő felvidéki magyar politika kérdése is.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: reprofoto, SME

 

Gyimesi szerint az, hogy Bugár Béla érája alatt nyugalom lett volna a szlovák-magyar együttélésben, csak délibáb, mely annak köszönhető, hogy elhallgatta az érzékeny témákat.

 

„Most nagyon élesen szembe kell mennem Bugár Béla TA3-nak adott nyilatkozatával, miszerint egy csoda ment végbe az elmúlt évtizedben. Ez nincs így. Mindig vannak égető problémák megoldatlanul. Bugár ezeket a problémákat abból a megfontolásból nem hozta fel, hogy jobb színben tüntesse fel magát. Egyszerűen szólva a békesség kedvéért. Holott olyan témák is el lettek hallgatva, mint a déli infrastruktúra fejlesztések elmaradása, vagy az egészségügy állapota“

 

– sorolta Gyimesi, említve a szlovák Alkotmány preambulumának kérdését, a kettős állampolgárság megoldatlanságát, vagy épp a Beneš dekrétumok érvényességét napjainkban is.

 

„ Úgy látom, hogy a szlovák népnek nincs gondja egyénileg elfogadni a magyarokat, viszont ha már, mint kollektíváról, közösségről van szó, az már problémát jelent“

 

– magyarázta.

 

A magyar pártok egyesülésével kapcsolatban azt mondta, hogy örül a szövetségesülésnek, az viszont aggódással tölti el, hogy Solymos László és Bugár Béla kezdte átvenni a politikai irányítását az egésznek.

 

„Amit azért tartok problémásnak, mert ezek a személyek egyszer már leszerepeltek a politika színpadán“

 

– zárta Gyimesi.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Gyimesi György

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 87 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2021. ápr. 09. 12:23

Nem ismertem ezt a Gyimesit korábbról, de tetszik nkm a munkássága-a megnyilvanulasa, szóval ez is egy "tökös - gerinces" emberke,nem fél az ördögtől sem.... Gratulálok

Betty
2021. ápr. 09. 12:51

Hála Istennek beszari jancsikákból vol már elég.!!mindent bele !Hajrá mi is támogassuk!

Hmmm
2021. ápr. 10. 00:52

Van egy olyan érzésem, hogy Matovič ezzel az egy darab magyar emberrel maga mellé tudja majd állítani a következő választáson a szlovákiai magyarok 90 százalékát.

Czuczor Béla
2021. ápr. 10. 07:40

Le a kalappal Gyimesi előtt, Ő egy magyar kisebbség képviselője, nem úgy mint Bugár Solymos Ravasz és a többi HID-as. Mert ha valaki a magyarok ellen megy, akiktől látjuk és tapasztaljuk, hogy semmit, de semmit nem kapunk és csakis az északiak kapnan, azok nem képviselnek bennünket, csakis magukat, mert ők aztán kaptak, mert vagyonuk sokszorosan lett. Sajnos a mai napig is csak magukra gondolnak. Gyimesi Úr, csak így tovább, gratulálunk.....

B, Gy.
2021. ápr. 11. 11:03

Mar ket ember van a gaton aki megmutatja,hogy hogyan kell erdekeinket kepviselni.Nem sxgnyalas, mellebeszeles es jofiu a szlovakok elott, hanem bator kiallas kell a magyar valasztoknak.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket