Nyitókép: MTI/EPA

 

Pozitív teszteredményt produkáló miniszterével való találkozása ellenére sem akart karanténba vonulni Boris Johnson, ám a közfelháborodás hatására másként döntött.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sajid Javid egészségügyi miniszternek szombat reggel pozitív lett a koronavírus-tesztje annak ellenére, hogy a vírus elleni oltás mindkét adagját megkapta. A miniszter hangsúlyozta, hogy tünetei rendkívül enyhék, ugyanakkor otthonát egyelőre nem hagyja el.

 

Javid pénteken a Downing Streeten találkozott Boris Johnsonnal és Rishi Sunak pénzügyminiszterrel. Az eredeti terv szerint ők nem vonultak volna karanténba, mert a Downing Street szerint mindketten részt vettek volna egy kísérleti programban, ahol naponta végzett tesztekkel helyettesítik a karantént.

 

 hirdetes_300x300  

A londoni miniszterelnöki hivatal e bejelentését azonnal hatalmas felzúdulás követte az ellenzék és több szakmai szervezet részéről, mivel a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató szolgáltatása az elmúlt időszakban hetente már több mint félmillió embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy elkülönítésbe kell vonulniuk, miután környezetükben valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett. Emiatt egyre nagyobb fennakadások keletkeznek a brit gazdaság legkülönbözőbb területein, sőt az értesítési rendszert alkalmazó NHS saját intézményeiben is, mivel alkalmazottak százezrei kénytelenek otthon maradni.

 

A héten le kellett állítani vagy részben fel kellett függeszteni a 400 kilométeres londoni metróhálózat több vonalának működését, mivel a karanténra kötelezettek nagy száma miatt alig maradt munkára fogható metróvezető. Az áruházak arra figyelmeztették a kormányt, hogy élelmiszerhiány fenyeget, miután a beszállító cégek és a fuvarozó vállalatok alkalmazottai szintén tömegesen kénytelenek elkülönítésbe vonulni a mobiltelefonos NHS-alkalmazás által küldött értesítések nyomán.

 

Körkép.sk, euronews.com, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.