Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

Legalább öt ember életét vesztette a kabuli reptéren a kibontakozó pánikban, három másik kizuhanva egy repülőgépről szörnyethalt .

 

Több ezren próbálnak még a tálib erők megérkezése (vagy a védelmet jelentő nyugati katonák távozása) előtt elmenekülni az országból, és egyre nagyobb a kétségbeesés és a pánik. Jelentések szerint az amerikai katonák a levegőbe adtak le figyelmeztetőlövést, hogy feltartóztassák a reptér kifutópályájára rohanó tömeget. Egyelőre nem tudni, hogy a sajtó által említett öt halálos áldozat a pánik vagy a lövések számlájára írható-e.

 

Az Asvaka afgán hírügynökség által közzétett felvételeken pedig az látható, hogy három másik személy pedig lezuhan egy evakuációs repülőgépről. Ők még a felszállás előtt a gép kerekeibe kapaszkodtak, így próbáltak potyautasként kijutni az országból. Egy másik videó tanúsága szerint a zuhanást követően maradványaikat egy háztetőn szedik össze.

 

 hirdetes_300x300  

Az interneten megjelent következő felvétel azt mutatta, hogy pánikba esett afgánok egy csoportja egy C-17-es amerikai katonai gépet „üldöz” a kifutópályán. A kereskedelmi járatok már nem merészkednek az afgán légtérbe, az országok különgépeket vagy katonai gépeket küldenek saját állampolgáraik hazamenekítésére. Kérdés, hogy a hátrahagyott afgánok sorsa mi lesz. Nem csak nyugatra vágyók lehetnek köztük, hanem olyanok is, akik a NATO egységeit vagy az amerikai hadsereget segítették a háború idején, és a tálib hatalomátvétellel megpecsételődne a sorsuk.

 

 

 

 

További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Villámgyors összeomlás, totális káosz, súlyos amerikai kudarc és kétségbeesett menekülés Afganisztánból

 

A szlovák kormány különgépet indít az Afganisztánban rekedt állampolgáraiért

 

Új korszak kezdődött Afganisztánban, már a tálibok irányítanak

 

Körkép.sk, dailymail.co.uk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.