Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jon Super

 

Az elmúlt napokban a brit autósok pánikszerűen vásárolták fel az üzemanyagot, amely a benzinkutak kiürüléséhez vezetett. Bár a politikusok szerint a pánik elmúltával újra helyre áll a rend, most már a kritikus infrastruktúra működése is veszélyeztetve van: félő a tanárok és egészségügyi dolgozók az üzemanyaghiány miatt nem jutnak el a munkahelyükre.

 

A brit kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Nagy-Britanniában nincs országos üzemanyaghiány, és a régiókban jelentkező problémák hátterében részben a kamionsofőr-hiány részben az áll, hogy az emberek napok óta jóval több üzemanyagot halmoznak fel, mint amire szükségük van. Lényegében mindegy, milyen perspektívából szemlélik a helyzetet, tény, hogy a benzinkutak folyamatosan kiürülnek, az üzemanyag ára pedig elkezdett emelkedni.

 

Néhány nappal ezelőtt a legnagyobb üzemanyag-vállatok, a BP és az Exxon Mobil Esso még arról beszéltek, hogy szerintük sincs országos üzemanyaghiány, ugyanakkor még pénteken bezártak több benzinkutat, ahova az ágazatot sújtó kamionsofőr hiány miatt nem sikerült eljuttatni a benzint és gázolajat. Hétfőre több vállalat is jelezte, hogy benzinkútjaik 90 százaléka kiürült.

 

 hirdetes_300x300  

A probléma gyökere tehát logisztikai, nem tudják a kínálatot eljuttatni a fogyasztókhoz, ami pánikot idézett elő. A legújabb becslések szerint Nagy-Britanniának 100 ezer teherautó-sofőrre lenne szüksége pluszban már ma, hogy az áruk célba juttatása országszerte zavartalanul működjön. A kormány tett néhány intézkedést a helyzet enyhítésére, például készenlétbe állították a hadsereget, hogy szükség esetén katonák fuvarozzák el a megfelelő helyekre az üzemanyagot és az élelmiszert. Ez azonban nem nyugtatta meg a nyilvánosságot.

 

Már korábban megalapozták az emberek aggodalmait

 

A CNBC által megszólított fogyasztói magatartás szakértő, Cathrine Jansson-Boyd professzor szerint a káoszért az emberek szorongása felelős.

 

„A pánikvásárlást általában valamilyen bizonytalanság táplálja. (…) Rengeteg tanulmányt készítettünk a járvány során, amelyek azt mutatják, hogy az emberek nagyon aggódtak, mégha nem is voltak ennek tudatában, de nagyon szorongtak. Ez pedig azt jelenti, hogy az alapok már megvoltak ahhoz, hogy hogy az emberek fokozottan aggodalmat érezzenek bizonyos kérdéseket illetően”

 

fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy a brit helyzet láncreakciószerűen terjedt el, ahogy az emberek meglátták a benzinkutaknál sorakozó társaikat.

 

„Folyamatosan hallanak a problémáról, de nem hallanak semmilyen megoldási javaslatot. Ha úgy vesszük, ugyanez játszódott le a járvány kitörésekor a WC-papírral. Nem kaptak megoldási alternatívákat. Az emberek úgy érezték, hogy valamit tenniük kell, és ha ez nem is racionális, de úgy érezték, hogy ha nem tesznek valamit, akkor még rosszabbra fordul a helyzet”

 

magyarázta a professzor. Szerinte az emberek azért nem tudnak kikerülni a pánikhangulatból, mert a kormány ugyan azt ismételgeti, hogy nincs üzemanyaghiány, a problémára mégsem született megoldás (tény, hogy a benzinkutak kifogynak). A kormány nyilatkozatai csak növelik a szorongást, ami tovább táplálja az irracionális pánikvásárlást.

 

A fentieket Dominik Piehlmaier, a Sussex Egyetem Business School marketing oktatója úgy foglalta össze, hogy az emberek besorakoznak a benzinkutakhoz, és órákat várnak, csak mert aggódnak. Piehlmaier a járvány idején kísérleteket végzett, amelyek igazolták, hogy az emberek szorongását és veszélyérzetét már a szupermarketek üres polcainak mutogatásával is jelentősen fokozható.

 

„Amikor az emberek meglátják ezeket a képeket, az reakciót vált ki, amelynek intenzitása attól függ, hogy az illető volt-e már hasonló helyzetben, amikor sebezhetőnek, tehetetlennek érezte magát, vagy amikor úgy érezte, a helyzet súlya jóval nagyobb személy erejénél, és nem képes rajta úrrá lenni”

 

mondta.

 

„Egy olyan helyzetben, amikor az emberek tudják, hogy nincs üzemanyag a környéken, az nagyon erős reakciót vált ki, és az embereket arra készteti, hogy keressenek egy benzinkutat, amely még kiszolgálja őket. Tehát, a kormány mondhat amit akar, amíg a képeken az üres benzinkutakat látják, ez lesz a reakciójuk.”

 

summázta Piehlmaier. Megjegyezte, hogy a közösségi oldalakon megjelenő képek nagyobb súllyal rendelkeznek, mint a politikusok nyilatkozatai.

 

Világvége hangulat Nagy-Britanniában – kiürültek a benzinkutak, akadozik az élelmiszerellátás

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!