Nyitókép forrása: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

 

Délelőtt még arról cikkezett a sajtó, hogy Németország és más uniós tagállamok megakadályozták, hogy a legdurvább szankciókat róják ki Oroszországra, koraeste Franciaországból és Németországból is olyan hangok érkeznek, amelyek az oroszok azonnali leválasztását szorgalmazzák a Swift-rendszerről.

 

A nemzetközi fizetéseket lehetővé tevő banki rendszeren keresztüül bonyolítja Oroszország tranzakciói 80 százalékát. Ha ebből kizárják, akkor nem rubelben realizált bevételeinek négy ötödéhez nem fér hozzá.

 

Christian Lindner német pénzügyminiszter pénteken azt nyilatkozta, hogy „nyitottak” Oroszország SWIFT-tilalmának bevezetését illetően. Ez csak egy árnyalattal határozottabb kijelentés, mint a korábbi német álláspont.

 

 hirdetes_300x300  

Közben a francia kormány is a SWIFT-tilalom ellen foglalt állást, jóval határozottabban, mint korábban. Kijelentették, hogy „egyes európai országoknak kifogásaik vannak ez ellen, Franciaország nem tartozik közéjük”.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a franciák jóval kisebb részt függenek az orosz gáztól, mint az „egyes tagállamok”, így viszonylag könnyen tesznek ilyen kijelentéseket.

 

Ha az oroszok nem férnek hozzá devizában realizált bevételeikhez, akkor több mint valószínű, hogy leállítják a szállításokat.

 

Közben az olaszok (szintén függenek az orosz gáztól) válságtervet készítettek gázválság esetére, Szlovákia pedig megállapodott a Slovnafttal, hogy szükség esetén az Adria-vezetékről kap Szlovákia pótlólagos mennyiségeket. A Reuters szerint a MOL igyekszik kőolaj-mennyiségeket felhalmozni.

 

Az EU egyelőre nem akarja bevetni a legdurvább szankciót Oroszország ellen

 

Körkép.sk, Politico, Postoj

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.