Nyitókép: Twitter

 

Kövesse figyelemmel az immáron hatodik napja tartó orosz–ukrán háború történéseit percről percre frissülő cikkünkben.

 

Mi történt eddig a mai napon?

  • A műholdképeket készítő Maxar Technologies amerikai cég közölte, hogy egy 64 kilométer hosszú, meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad Kijevhez észak felől.
  • A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít az oroszok ellen háborús bűncselekmények ügyében.
  • Az EU 70 harci repülőgépet küld Ukrajnának. A gépeket Lengyelország, Bulgária és Szlovákia adományozza.
  • Rakéta csapódott be Harkiv főterébe. A becsapódás helyi idő szerint reggel nyolckor történt, két órával azután, hogy Ukrajna második legnagyobb városában feloldották a kijárási tilalmat.
  • Reggeli hírösszefoglalónk ITT olvasható.

 

 hirdetes_300x300  

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel készült videós podcastunk az orosz-ukrán háborúról alább megtekinthető.

 

 

21:23 

 

Videó: Hatalmas robbanás történt Harkov közelében

 

20:52 – A Man Group fedezeti alap, a brit abdrn  vagyonkezelő visszavágják orosz pozícióikat. A Visa és a Mastercard kedden bejelentette, hogy több pénzintézetet kizárt a hálózatából. A világ legnagyobb hajózási társaságai, az MSC és a MAERSK felfüggesztették a konténerszállítást Oroszországból és Oroszországba. 

 

20:51 – A Világbank újabb  350 millió dolláros kölcsön gyorsított jóváhagyását szorgalmazza Ukrajna részére. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön folyósítása napok kérdése. 

 

20:50 – Az USA és harminc másik ország  megállapodott abban, hogy 60 millió hordó olajat dobnak piacra a stratégiai készleteikből a globális energiapiacok stabilizálása érdekében. 

 

20:08 – Az AP hírügynökség közlése szerint orosz atomtengeralattjáról és szárazföldi mobil rakétaindítók kezdtek hadgyakorlatokba a Brarents-tengeren, és a kelet-szibériai Irkutszk régióban. Hivatalosan a „viharos körülmények közötti manőverezést” gyakorolják a tengeralattjárók, amelyekhez hamarosan több hadihajó is csatlakozik. Irkutszkban Yars interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gyakorolják a szétszóródást és titkos bevetést a régió erdőiben. A gyakorlatra azután került sor, hogy két napja Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte az orosz nukleáris stratégiai csapásmérő egységek magasabb készültségbe helyezését. 

 

18:31 – Az AP hírügynökség szerint öten meghaltak a kijevi tévétorony elleni rakétatámadásban.

 

18:26 – a kijevi tévétornyot két rakéta találta el, állítólag a célpont egy olyan része volt az állomásnak, ahol emberek is tartózkodtak. Az 1973-ban épült, 385 méter magas tévétorony Európa legmagasabb építményeinek egyike. (ct24)

 

18:25 – videón a kedd reggeli, Herszonban történt rakétatámadás detonációja: 

 

 

17:37 – Az oroszok megtámadták a kijevi tévétornyot. A kijevi vezetés értesítette a lakosságot, hogy átmenetileg nem lesznek elérhetők a tévécsatornák. A felvételek tanúsága szerint robbanás rázta meg az állomás épületét. 

 

Forrás: Ukrinform

 

17:25 – A TASS orosz hírügynökség közlése szerint március 2-án, szerdán folytatódhatnak az ukrán-orosz béketárgyalások. 

 

16:30 – A brit védelmi minisztérium közzétette az ukrán frontok aktuális állását: 

 

 

16:25 – Kijev helyzete alighanem valóban drámaira fordul. Eddig az oroszok nem támadtak „puha” célpontokat, Kijevben például az ostrom ellenére megmaradt az áramszolgáltatás, volt víz, bár sok területen ellátási zavarokra került sor. A most küszöbön álló támadás során az oroszok valószínűleg „hagyományos” módon az ellátórendszereket is támadni fogják, az áramszolgáltatást, kommunikációs és infrastrukturális csomópontokat. Az ostrom sokkal durvább lesz, mint amit eddig láttunk.

 

16:23 – „A mostani vérengzés csak a kezdete annak, ami Ukrajnára vár” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Berlinben, jelezve, hogy az orosz invázió miatt borítékolható a „rendkívül drámai” helyzet. 

 

16:20 – A brit BBC közszolgálati média szerint az orosz védelmi minisztérium figyelmeztetést adott ki a kijevi civil lakosság számára, miszerint „célzott támadásokat” fog intézni a város ellen. A kommunikációs központok közelében élőknek azt javasolták, hagyják el otthonukat. 

 

15:57 – Nem engedik Lengyelország területére az ukrán határőrök azokat az afrikai menekülteket, akik diákként tartózkodnak Ukrajnában és a háborús helyzet miatt az ukrán civilekkel együtt kénytelenek menekülni. A francia „France24” stábja több feketebőrű diákkal is beszélt a lembergi (Lviv) pályaudvaron, akiket az ukrán hatóságok egyszerűen visszaküldtek. Ukrajna és Lengyelország visszautasítják a vádakat.

 

Nem engedik át a lengyel-ukrán határon az afrikai diákokat az ukrán határőrök

 

15:29 – Fehéroroszország az orosz hadsereg oldalán belépett az Ukrajna elleni háborúba – írja az obozrevatel.com-ra hivatkozva a Kárpáthír. Vitalij Kirillov, a territoriális védelmi alakulat sajtósa megerősítette az információt. Mint közölte, a fehérorosz erők Csernyihiv megye területén törnek előre.

 

Ukrán sajtóhírek szerint Fehéroroszország is belépett a háborúba

 

14:57 – Jaroslav Naď védelmi miniszter cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint Szlovákia elajándékozná MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnának. Naď elmondta, hogy adományozásról nem volt szó és az ukránok ezt nem is kérték Szlovákiától.

 

Jaroslav Naď: Nincs tervben a szlovák Mig-29-esek elajándékozása Ukrajnának

 

14:33 – Az ukrán védelmi miniszter twitteres üzenetben tette közzé az orosz támadó erők eddig elszenvedett veszteségeit. Olekszij Reznyikov egy táblázatot is mellékelt, amiből az látszik, hogy több mint 5700 orosz katona esett el eddig a harcokban és százszámra semmisült meg a haditechnika.

 

Az ukrán vezérkar közzétette az orosz támadók eddigi veszteségeit

 

14:03 – Tudatos dezinformáció, vagyis álhír (fake news) az a „Kijev szelleme” névre hallgató ukrán pilóta, aki az orosz invázió kezdete óta Mig-29 típusú együléses vadászgépén állítólag hat ellenséges repülőgépet semmisített meg.

 

A mobiltelefonnal felvett, utólag valódi hangsávval ellátott videó valójában a Dynamic Combat Simulator nevű videójátékból kölcsönzött jeleneteket – írja a Reutersre hivatkozva az osztrák Kronen Zeitung.

 

Ukrán-orosz háború: Dübörög az álhírgyártás – videójátékokból vett jeleneteket adnak el valódinak

 

13:28 -Ezidáig több mint 327 ezren érkeztek Lengyelországba Ukrajna irányából – közölte a lengyel miniszterelnöki hivatal hétfő késő este. Hozzátették, hogy minden menekültet befogadnak, méghozzá nemzetiségüktől és etnikai hovatartozásuktól függetlenül.

 

Hétfőig több mint 327 ezer ukrán menekült érkezett Lengyelországba

 

12.20 – Zelenszkij felszólal az EP rendkívüli plenáris ülésén kedden

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan felszólal kedden az Európai Parlament (EP) rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitájában – közölte az uniós parlament. Az EP tájékoztatása szerint, amennyiben a körülményeik lehetővé teszik, Zelenszkij ukrán elnök és a kijevi törvényhozás, a Verhovna Rada elnöke, Ruszlan Stefancsuk jelentkezik be a plenáris vitába és szólal fel.

 

12.15 – A szlovák légtérzár ellenére leszállt egy orosz teherszállító gép Pozsonyban

 

Fedélzetén a Szlovák Villamosművek számára szükséges nukleáris fűtőanyag volt.

 

A szlovák légtérzár ellenére leszállt egy orosz teherszállító gép Pozsonyban

11.58 – Szijjártó Péter: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölti státuszt az Európai Unióba

 

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölti státuszt az Európai Unióba

 

11.23 – Az ukránok amnesztiát és pénzt ígérnek azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert

 

Az ukrán védelmi tárca vezetőjének pontosítása szerint azok az orosz katonák, akik feladják a harcot ötmillió rubelt (41 ezer eurót) kapnak kompenzációként.

 

Az ukránok amnesztiát és pénzt ígérnek azoknak az orosz katonáknak, akik leteszik a fegyvert

 

11.11 – Jár vagy nem jár Ukrajnának az EU-tagság a háború hatására? Szavazás a Körképen.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit: Egyetértesz Ukrajna mielőbbi EU-tagságával?

 

10.25 – Nagymértékű alkatrészhiány miatt korlátozni kényszerült a hét elejétől az új személygépkocsik gyártását a cseh Škoda Auto autógyár.

 

A hiányzó alkatrészeket néhány ukrajnai üzemben gyártották, amelyek az orosz hadművelet következtében most leálltak – közölte a Škoda Auto kedden.

 

 

9.57 – Fényes nappal, mozgó autók között érte rakétatámadás Harkov központját – Videó

 

Az ukrán sajtó tájékoztatása szerint ketten reggel 8.01 perckor orosz rakétatámadás érte a charkovi helyi önkormányzat épületét. Az épület a városközpontban, a Szabadság téren található.

 

Fényes nappal, mozgó autók között érte rakétatámadás Harkov központját – Videó

9.11 – Az EU 70 harci repülőgépet küld Ukrajnának

 

A gépeket Lengyelország, Bulgária és Szlovákia adományozza.

  • Bulgária 16 MiG-29-es vadászgépet és 14 Szu-25-ös csatarepülőgépet,
  • Lengyelország 28 MiG-29-est,
  • Szlovákia pedig 12 MiG-29-est küld az ukrán légierőnek.

 

8.50 – Kína megkezdte állampolgárai evakuálását Ukrajnából

 

600 kínai diákot szállítottak közúton Moldovába. Kedden további ezer kínai állampolgárt evakuálnak majd.

 

Kína megkezdte állampolgárai evakuálását Ukrajnából

 

8.20 – A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít az oroszok ellen háborús bűncselekmények ügyében

 

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette hétfőn, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálatot indít Oroszország esetleges ukrajnai háborús bűncselekményei ügyében. Karim Khan főügyész azt írta közleményében: az ukrajnai helyzet hozzávetőleges áttekintése alapján arra a következtetésre jutott, hogy megalapozottan gyanítható: háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket is elkövettek Ukrajna orosz inváziója közben.

 

8.02 – 64 kilométer hosszú konvoj tart Kijev felé – A háború 6. napja (március 1., reggeli összefoglaló)

 

A Harkiv elleni rakétatámadásokban hétfőn több tucatnyian haltak meg az ukrán belügyminisztérium szerint.

 

64 kilométer hosszú konvoj tart Kijev felé – A háború 6. napja (március 1., reggeli összefoglaló)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!