Nyitókép forrása: SITA/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

 

Ukrajnában fokozódnak a harcok, egyre keményebbe fegyvereket vetnek be. Amerika és egyes NATO-tagállamok pedig egyre hatékonyabb fegyvereket akarnak Ukrajnába juttatni. Újabban a szlovák S-300-as légvédelmi rendszerek átadásáról van szó. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter kijelentette, hogy hajlandó eleget tenni az amerikai kérésnek. Az oroszok azóta több figyelmeztető nyilatkozatot is tettek.

 

A történet lényege a lengyel párhuzam. A szlovák kormány retorikája a kérdésben elég optimista, a politikai cselekvés azonban inkább kivárásra alapul, és nem véletlenül.

 

Amikor a sajtóban egy-két hete felmerült, hogy a lengyelek MiG-29-eseket adnának Ukrajnának, a hír tálalása elég komoly csúsztatást jelentett. Lengyelország ugyanis nem akart MiG-eket küldeni, azt az Egyesült Államok külügyminisztériuma szorgalmazta. A lengyelek csak úgy tudták végül leszerelni a túlpörgetett amerikai narratívát, hogy a Németországon keresztül való szállításra bólintottak rá – a németek természetesen nem voltak erre hajlandók, így végül lezárult az ügy.

 

 hirdetes_810x300  

Most az S-300-as légvédelmi rendszerrel kapcsolatban játszódik le hasonló történet. Az Egyesült Államok szeretné megerősíteni az ukrán légvédelmet, olyan technológiával, amit az ukránok már ismernek és kezelni is tudnak. Ilyen az S-300-as rendszer, amellyel Szlovákián kívül Görögország és Bulgária rendelkezik.

 

A szlovák kormány kivárásra játszik?

 

A dolgot először március 14-én Keith Kellog nyugalmazott amerikai tábornok pengette meg a Fox News adásában. Március 16-án közép-európai idő szerint este a CNN már arról adott hírt, hogy Szlovákia hajlandó eleget tenni az amerikaiak ezirányú kérésének. Szinte ugyanabban az időben érkezett a hír, hogy Szlovákiába látogat Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

 

Ahogy arról legutóbb beszámoltunk, az átadásról még folynak a tárgyalások, és Szlovákia megfogalmazott egy nem túl erős feltételt, amit politikai szempontból igen sok féle képpen lehet értelmezni. Naď védelmi miniszter arról beszélt, hogy Szlovákia eleget tesz a kérésnek, ha cserébe adekvát légvédelmi képességet biztosító technológiát kap. Austin nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy hajlandó elfogadni a szlovák ajánlatot. A trükk ott van, hogy a NATO keretében Szlovákiába érkező holland és német katonák magukkal hoznák a Patriot légvédelmi rendszert is – ezt pedig mai dezinformált világunkban könnyen tálalhatja a politika úgy, hogy követelését teljesítették.

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő arról írt a közösségi oldalán, hogy Szlovákia csak azzal a feltétellel hajlandó átadni a haditechnikát, ha nem veszélyezteti a saját biztonságát. Ezt is sok féle képpen lehet értelmezni: mit jelent a biztonsága veszélyeztetésének elkerülése? Az, ha nem provokálja az oroszokat a fegyver átadásával, vagy ha átadja, de cserébe légvédelmi technológiát kap?

 

Kemény orosz verbális válasz

 

Az oroszok már Austin szlovákiai látogatása idején figyelmeztető üzenetet küldtek:

 

“Az ilyen szállítások (…) destabilizációs tényezőként működnének, amelyek nem hoznának Ukrajna számára békét. (…) Hosszútávon pedig ennél jóval veszélyesebb következményei is lehetnek”

közölte az orosz külügy szóvivője csütörtökön. Pénteken pedig maga Szergej Lavrov külügyminiszter tett igen határozott, de kifejezetten burkoltan fenyegető kijelentést:

 

„Egyértelművé tesszük, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajna területére érkezik és amit fegyverszállítmánynak tekintünk, az orosz haderők legitim célpontjává válik. Ez magától értetődik.”

 

fogalmazott a RIA Novosztyi közlése szerint. Külön kitért azonban az S-300-asok átadására. Egyrészt felhívta a figyelmet, hogy az ilyen rendszerek tanúsítványa és szerződése a nemzetközi egyezmények értelmében tiltják azok átadását harmadik félnek. Másrészt figyelmeztetett:

 

„Moszkva nem fogja engedni, hogy az Egyesült Államok közreműködésével átadandó S-300-as légvédelmi rakétarendszerek eljussanak Kijevbe”

 

Érdemes kiemelni, hogy a nyilatkozat ezen részében nem tette világossá, hogy akkor támadná meg az orosz haderő ezt a szállítmányt, amikor az Ukrajna területére ér…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.