Nyitókép: schengevisainfo.com

 

Az Európai Unió igyekszik kifarolni a zsákutcából, melybe a tagországok egyet nem értése miatt került az Oroszországgal szembeni új, hatodik szankciós csomaggal kapcsolatban. Miután Magyarország következetesen tartja magát korábbi álláspontjához, az Európai Bizottság korrigálta korábbi javaslatát.

 

Eszerint jelenleg már csak az Oroszországból hajóval szállított kőolaj importját tiltaná be, a Barátság kőolajvezetéken érkező kőolaj nem kerülne fel a szankciós listára – egyelőre.

 

Az Európai Bizottság a Bloomberg közlése szerint szombaton megküldte a hatodik szankciós csomag átdolgozott változatát a tagországoknak. Az, hogy kivették a Barátság kőolajvezetéket a tiltólistáról, elősegítheti Magyarország ráállását az egyezségre – legalábbis a Bloomberg szerint.

 

 hirdetes_810x300  

Az EB javaslata azzal számol, hogy az EU tagországai hat hónapon belül fokozatosan leállítják a hajós kőolaj-szállítmányokat, 8 hónapon belül pedig az olajtermék-szállítmányokat is.

 

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

 

A Bloomberg úgy tudja, hogy a javaslat több időt biztosítana Magyarországnak is, hogy technikai megoldásokat találjon energetikai szükségletei lefedésére, ahogy figyelembe veszi a szlovákok és csehek ellenvetéseit is.

 

A kiszivárgott információk szerint az átdolgozott javaslat Bulgária számára is meghatároz egy átmeneti időszakot 2024 júniusáig vagy decemberéig, Horvátországnak pedig kivételt ad a vákuum gázolaj behozatalára.

 

Az Európai Bizottság ezen kívül javasolja a Barátság kőolajvezetéken keresztül szállított orosz olaj reexportjának tilalmát harmadik országokba.

 

Menczer Tamás: elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés

 

A szankcióknak érinteniük kellene a harmadik országokba szállított orosz kőolaj szállításával kapcsolatos szolgáltatásokat is. A jelenlegi javaslat például 6 hónapra betiltja a technikai támogatást, pénzügyi szolgáltatásokat és finanszírozást. Az előző javaslat ugyancsak tartalmazta az „összes egyéb szolgáltatások” megfogalmazást, amit úgy értelmeztek, mint a hajós szállítmányok biztosításának tilalmát.

 

A Politico úgy tudja, hogy a csomagban a korábbi terveknek megfelelően benne lenne további orosz bankok SWIFT-rendszerből való kizárása, orosz dezinformációt terjesztő szolgáltatók uniós kizárása, oroszok európai ingatlanvásárlásait nehezítő szabályok, illetve többek között a Kirill-pátriárka személyét érintő szankció is, akinek szankcionálása ellen két hete egy rádióinterjúban élesen kikelt Orbán Viktor magyar kormányfő.

 

Az ukránok a Barátság kőolajvezetékkel zsarolnák Magyarországot – és Szlovákiát

 

Az EU-s nagykövetek már vasárnap találkozhatnak, hogy átbeszéljék az átdolgozott szankciós csomag javaslatát. Egyes tagállamok nyomást gyakorolnak, hogy még az EU-s csúcsvezetők hétfői brüsszeli találkozója előtt megegyezés szülessen.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.