Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Fizetésképtelenséggel néz szembe az ukrán gázipari állami óriásvállalat, a Naftogaz, miután egyik fő hitelezője nem volt hajlandó változtatni a fizetési feltételeket. A vállalatnak július 26-án, kedden kellene kifizetnie esedékes kötvény-törlesztőrészleteit és kamatait.

 

Az ukrán állam július elején rendelte el, hogy a Naftogaz kezdjen tárgyalásokat a kötvénytulajdonosokkal a törlesztőrészletek késleltetése érdekében. Mindezt azért, hogy „készpénzt halmozhasson fel a téli gázfizetés” fedezésére.

 

A bne Intellinews közlése szerint Ukrajna kezd kifogyni az anyagi forrásokból, miközben gáztárolói mindössze 21 százalékon állnak. Ez azt jelenti, hogy több mint hétmilliárd dollár értékben kellene földgázt vásárolnia, hogy bebiztosítsa magát a fűtési szezonra.

 

 hirdetes_810x300  

A Naftogaz körüli pénzügyi aggodalmak a hónap elején kezdődtek, mikor a vállalat azt kérte a kötvénytulajdonosoktól, hogy 1,4 milliárd dollárnyi fizetést fagyasszanak be.

 

A Naftogaz sorsa azért nem mindegy, mert fizetésképtelensége előrejelezheti Ukrajna fizetésképtelenségét. A Naftogaz adja az ukrán állam bevételeinek 17 százalékát.

 

Ha a Naftogaz hivatalosan is fizetésképtelenné válik, akkor ez lesz az első ukrán állami nagyvállalat, amely csődöt jelent.

 

Fizetésképtelenné válhat az ukrán állami olaj- és gázipari vállalat, innen már csak egy lépés az államcsőd

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.