Nyitókép: SITA/AP (archív felvétel)

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében „nyomatékosan azt tanácsolta“ az Egyesült Államoknak, hogy térjen vissza a „csendes diplomáciához“ az esetleges fogolycserével kapcsolatban – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium pénteki közleményében, amelyet a CNN amerikai televíziós csatorna idézett.

 

Blinken pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy beszélt Lavrovval. A hívás körülbelül 25 percig tartott, mondta egy másik amerikai minisztériumi tisztviselő. Blinken hozzátette, hogy a telefonhívás során „nyomást gyakoroltunk ​​a Kremlre, hogy elfogadja azt az alapvető javaslatot, amelyet Paul Whelan és Brittney Griner szabadon bocsátásával kapcsolatban terjesztettünk elő“.

 

Ez a javaslat magába foglalja azt az ajánlatot is, hogy a két amerikait Viktor But elítélt orosz fegyverkereskedőre cseréljék – közölte a héten a CNN.

 hirdetes_300x300  

 

Az USA elcserélné a hírhedt halálkufárt két Oroszországban raboskodó állampolgárára

 

Az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelettel“ kapcsolatban Lavrov azt mondta Blinkennek, hogy „Oroszország céljai és szándékai teljes mértékben teljesülni fognak“ – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

 

„Ezzel összefüggésben felhívták az amerikai minisztérium figyelmét arra, hogy az ukrán fegyveres erőkbe és nemzeti zászlóaljakba pumpált fegyverek az USA és a NATO részéről – amit széles körben alkalmaznak a civil lakosság ellen – csak meghosszabbítják a kijevi rezsim agóniáját és magát a konfliktust is, emellett megsokszorozza az áldozatok számát”

 

– áll az orosz közleményben.

 

A két politikus részletesen beszélt a jelenlegi globális élelmiszerválságról is – tette hozzá az orosz fél.

 

„Blinken tájékoztatást kapott a július 22-én Isztambulban aláírt megállapodás részleteiről, amely az ukrán gabona fekete-tengeri kikötőkből történő szállításáról, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport támogatásáról szól. Lavrov hangsúlyozta, hogy a helyzetet bonyolítják az amerikai szankciók, továbbá az Egyesült Államok azon ígérete sem teljesült, miszerint az orosz élelmiszer-ellátások mentességet kapnak. Azt is jeleztük, elfogadhatatlan, hogy a „kollektív Nyugat” ezt a problémát geopolitikai érdekeire használja fel”

 

– mondta az orosz külügyi tárca.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!