Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Az Európai Bizottság megint alkotott: 8 milliárd eurót adnának Ukrajnának – a tagállamok kontójára

Hetek óta megy a huzavona az Ukrajnának szánt 9 milliárdról, amiből eddig csak 1 milliárdot utaltak el

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Az Európai Unió nemrég 9 milliárd eurós makroszintű támogatást ígért Ukrajnának, ám ebből egyelőre csak 1 milliárdot bocsátottak Kijev rendelkezésére. Az ok, hogy Németország blokkolta a fennmaradó 8 milliárd euró folyósítását. A be nem vallott ok, hogy az összeget az EU-nak kölcsönként kell felvennie, majd átadnia Ukrajnának, szintén kölcsön formájában. A gond Ukrajna fizetési hajlandóságával (értsd: korrupció) és fizetési képességével van. Ennek ellenére, az EU újra nekiveselkedett, és új tervet tett az asztalra.

 

A Politico.eu közlése szerint az Európai Bizottság új javaslatterve nyolcmilliárd eurós makroszintű támogatást jelente Ukrajna számára. Ebből maximum 5 milliárd eurót folyósítanának hitelként. És ha hitel, akkor az uniós tagállamoknak kell rá garanciát vállalniuk, vélhetően a közös kasszához való hozzájárulásuk arányában.

 

A kamatfizetést az EU saját költségvetéséből finanszírozná. A fennmaradó 3 milliárd eurót pedig támogatásként adnák Ukrajnának.

 

A németek korábban a 8 milliárdos összeg folyósítását azzal érvelve akadályozták, hogy a “támogatások alkalmasabbak az egyébként is súlyosan eladósodott Kijev megsegítésére”. Magyarul: a németek újfent igyekeznek elkerülni, hogy Európa közös kölcsönfelvétellel (eladósodással)  tegyen egy jelentős lépést a föderalizálódás felé.

 

Kijev persze türelmetlenkedik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég felkérte Emmanuel Macront, hogy járja ki a németeknél a fennmaradó nyolcmilliárd euró folyósítását.

 

Nem véletlenül. Kijeven hatalmas a nyomás. Miközben azt találgatja mindenki, hogy az oroszok vagy ukránok bírnának-e jobban egy elhúzódó háborút, addig az ukrán államkassza kezd kiapadni, a pénzügyi lehetőségeik pedig veszélyesen beszűkülni. A hivatalosan bevallott adatok szerint Ukrajna költségvetési hiánya meghaladja az 5 milliárd dollárt, nincs pénz a nyugdíjakra, a fizetésekre, az egészségügyre, a háborúra…

 

“Az országunknak nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás ilyen mesterkélt késleltetése vagy bűncselekmény, vagy hiba, és nehéz megmondani, hogy egy széles háború esetén melyik a rosszabb”

 

fogalmazott Zelenszkij.

 

Közben az Európai Bizottságnak azon fő a feje, hogy az új terv kivitelezéséhez honnan finanszírozza a nyolcmilliárd euró felvételéhez szükséges 70 százalékos garanciavállalást. Az EU forrásai ugyanis kimerültek. Természetesen a legvalószínűbb döntés, hogy tagállamokra terhelik ezt is.

 

Európa és az USA is félti a pénzét az ukrán korrupciótól, közben Kijev igényei egyre nőnek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Almassy
2022. aug. 06. 18:13

Ukrajna államcsődben van. Ukrajna jövője több mint bizonytalan. Az Ukrajnát behálózó korrupcó köztudott és tagadhatatlan. Ide, ebbe a feneketlen kútba akar az EB pénzt hajítan? Magyarország és Lengyelország pedig nem kapja meg a neki járó pénzeket. Magyarország költségei a déli határvédelem terén közelíti a 2 milliárd eurót, de ebbe csak morzsákkal szállt be az EB. Menjen a fenébe az EB és személyesen UvdL is.

kulcsargeza
2022. aug. 07. 00:03

Ha egyszer Európa tönkretétele miatt lesz egy ujabb nemzetközi per, akkor ott Ursulát minimum életfogytiglanra kell majd itélni.

Dodo
2022. aug. 07. 13:40

Nehany EU- us vezetonek meg kellene vizsgalni az elmeallapotat.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket