Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad

 

Törökország légicsapásokat indított iraki és szíriai kurd célpontok ellen vasárnap az egy héttel ezelőtti isztambuli bombamerényletre válaszul, amelyért Ankara a kurd militánsokat tette felelőssé.

 

A török védelmi minisztérium közölte, hogy a hadművelet során kurd bázisokra mértek csapásokat. A szíriai kurdok szerint két, belföldi menekültekkel teli tábort ért támadás.

 

A múlt heti isztambuli robbantásban hatan haltak meg, több mint 80-an megsérültek. A terrorcselekményért Ankara a Kurd Munkáspártot, vagyis a törökországi kurdokat, és az YPG-t, a kurd militáns csoportot vádolta meg. Mindkettő tagadta, hogy része lett volna a terrorcselekményben.

 

 hirdetes_810x300  

A légicsapások kezdetekor a török védelmi minisztérium a twitteren azt közölte, hogy „elérkezett a számadás órája” a terroristák számára. Jelentések szerint észak-szíriai és észak-iraki területen eddig legalább 89 célpontot semmisítettek meg.

 

A szíriai kurdok megtorlást ígértek, és közölték, hogy Kobane városa és két sűrűn lakott települést is török égicsapás ért.

 

A török állami média szerint egy Szíria területéről kilőtt rakéta három embert megsebesített a török határon.

 

Az előzményekről:

Irakba vonultak át Szíriából az amerikai katonák, a kurdok krumplival dobálták meg a konvojukat

 

Törökország befejezte a kurdok elleni hadműveletek előkészítését. Amerikától nem tartanak

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!