Nyitókép forrása: SITA/European Parliament via AP

 

Hatalmas indulathullámokat ver Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő korrupciós botránya, ami a hét végén robbant ki. Kaili lett a fő gyanúsítottja az EU eddig legnagyobbnak tartott korrupciós ügyének. A Smer európai parlamenti politikusaival egy frakcióban ülő Kaili a gyanú szerint jelentős összegeket fogadott el Katartól. Cserébe pedig a közel-keleti ország bizonyos mértékű befolyásra tett szert az EU döntéshozó szerveiben. A helyzetet bonyolítja, hogy Európa egy része szeretne jóban lenni Katarral, tekintettel arra, hogy Katar a világ egyik vezető LNG-beszállítója.

 

„A botrány az Európai Parlament és a szocialista frakció számára az elszámoltathatóság próbatételévé válik”

 

írja a Politico a témával kapcsolatban, hozzátéve, hogy most kényelmetlen figyelmet kapnak az EP-képviselők, akik korábban dicsérték Katar munkaügyi reformjait, miközben mások elítélték a közel-keleti országot munkajogi visszaélései miatt.

 

A belga szövetségi rendőrség pénteken 16 razziát tartott és 5 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket „bűnszervezet, korrupció és pénzmosás bűncselekményével” gyanúsítanak. A razziák során 600 ezer euró készpénzt foglaltak le (a hírek szerint a teljes összeget Kailihoz lehet kötni), valamint mobilokat és számítógépeket foglaltak le.

 hirdetes_810x300  

 

Görögországban is mozgásba lendültek a hatóságok, zárolták Kaili és testvére vagyonát is. A hatóság vizsgálódik Kaili és élettársa által közösen alapított ingatlanos cég ügyleteivel kapcsolatban is.

 

Időközben Liucas Fourlas ciprusi EP-képviselő azt állítja, hogy a görög politikusnő azzal kereste meg, hogy „hígítsa fel” az Európai Parlament készülő, Katart emberjogi vonatkozásban elmarasztaló jelentését néhány enyhítő módosítással.

 

Hab a tortán, hogy a dolog nemcsak az EP-t érinti, hanem az Európai Bizottságot is. Állítólag a Kaili-botrányban nyakig benne van az Európai Bizottság egyik alelnöke, a szintén görög Margarítis Szkínász is.

 

Ursula von der Leyen hétfőn sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ám ez is botrányba fulladt. Nem volt hajlandó ugyanis válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek Szkínász érintettségére és katari kapcsolataira vonatkoztak, nem kis felháborodást keltve a sajtó körében.

 

Von der Leyen a kérdéseket kikerülve egy új, Věra Jourova (cseh) uniós biztos alá tartozó bizottság létrehozásáról beszélt, amely az összes uniós intézmény működését felügyelné. Ez a kezdeményezés először három évvel ezelőtt vetődött fel, csakhogy egy uniós intézmény sem akar maga fölé egy ellenőrző szervet, így a javaslatot jegelték.

 

Az ügyben megszólalt az uniós soros elnökséget ellátó Csehország külügyminisztere, a liberális körökhöz tartozó Ján Lipavský is, aki ezúttal a szelektív moralitás eszközéhez nyúlt. Kijelentette, hogy a történteket nem kötné hozzá az EU vagy Csehország, valamint a Katar közötti külpolitikai kérdésekhez.

 

„Úgy gondolom, nagyon világosan látjuk mi az álláspontunk, és hogyan alkítsuk ki a politikánkat az Öböl-menti országokkal, köztük Katarral, legyen szó energiáról vagy bármilyen kérdésről, beleértve az emberi jogokat. Szóval határozottan nem látom, hogy ennek az esetnek hatással kellene lennie [a külkapcsolatokra]”

 

fogalmazott.

 

Az észt külügyminiszter, Urmas Reinsalu ugyanakkor a Politicónak nyilatkozva párhuzamot vont Kaili Katar általi megvesztegetése és az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos, általa csak politikai szinten felvetett korrupció lehetősége között.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.