Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Andrej Babiš cseh elnökjelölt ellenfelét, Petr Pavelt a legsikeresebb kém- és nómenklatúra-kádernek nevezte. Pavel a koronavírus idején kialakult káosz miatt bírálta az exminiszterelnököt, továbbá behozta neki bekeretezve az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelyének szövegét. Erre minden bizonnyal azért került sor, mert a múlt vasárnapi elnökjelölti vita során Babiš azt mondta, hogy egy esetleges támadás esetén Csehország nem segítené sem Varsót, sem a balti államokat. A jelenlegi elnökjelölti vitára a Prima TV-ben került sor.

 

Az egyik téma ismételten a jelöltek múltja volt. Mindketten a Csehszlovák Kommunista Párt (KSČ) tagjai voltak. A volt cseh kormányfő Pavelt a Varsói Szerződés és a KGB által kiképzett legsikeresebb kémnek nevezte. „És végül vezető szerepet töltött be a NATO-ban, gratulálok. A legjobb kém, James Bond” – kommentálta Pavel múltját Babiš.

 

A nyugalmazott tábornok a koronavírus-válság idején kirobbant káosz miatt bírálta ellenfelét, amikor még Babiš volt a miniszterelnök. „Ebben az országban az újszülötteken kívül nincs senki, aki ne emlékezne a koronavírus-válságra és arra, hogy Andrej Babiš milyen kaotikusan kezelte azt” –jelentette ki Pavel. „Ha a káosz képviselőjét akarjátok, akkor az nem más, mint Andrej Babiš” – tette hozzá.

 hirdetes_300x300  

 

A műsorvezető azt kérdezte a volt miniszterelnöktől, hogy nem tartja-e kaotikusnak az előző tévévitában tett azon kijelentését, miszerint nem küldene katonai segítséget egy Lengyelország elleni támadás esetén. Babiš a közösségi oldalán később módosította a véleményét, mondván, hogy tiszteletben tartaná a szövetségi kötelezettségvállalásokat. Babiš azzal védekezett, hogy a vitában a műsorvezető úgy viselkedett, mint egy másik elnökjelölt.

 

Babiš kihúzta a gyufát a lengyeleknél. Kijelentette, hogy támadás esetén Csehország nem segítené sem Varsót, sem a balti államokat

 

Válaszul Pavel bekeretezve átnyújtotta Babišnak az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelyét. „Nem szeretném, ha bajba keveredne (…), ezért készítettem el neki az 5. cikkely pontos megfogalmazását” – kommentálta ajándékát Pavel.

 

Mindkét jelölt első külföldi útja Szlovákiába vezetne, de Ukrajnába is szeretnének ellátogatni. Pavel Zuzana Čaputová szlovák elnökkel szeretne ellátogatni Ukrajnába. „Természetesen elmennék Ukrajnába, és megpróbálnám úgy lebonyolítani, hogy Čaputová elnökkel együtt menjek oda egy közös utazás keretében” – részletezte elképzelését Pavel. Babiš emlékeztetett arra, hogy még 2019-ben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

 

A Cseh Köztársaságban az elnökválasztás második fordulóját pénteken és szombaton (január 27-én és 28-án) tartják. Mind a négy, a választások második fordulója előtt közzétett, a választási preferenciákról készített felmérés Petr Pavelt részesíti előnyben Andrej Babišsal szemben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!