Nyitókép: AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyetért azzal, hogy a Nyugat által szállított fegyvereket nem fogják felhasználni az orosz területek elleni támadásokhoz – mondta Olaf Scholz német kancellár a Bild am Sonntag hetilapnak adott vasárnapi interjújában.

 

„Ebben a kérdésben konszenzus van”

 

– erősítette meg.

 

Ukrajna nyugati szövetségesei ígéretet tettek arra, hogy precíziós rakétákkal és rakétarendszerekkel, valamint tankokkal fegyverzik fel Ukrajnát, miközben Kijev megpróbálja visszaszorítani az orosz csapatokat az ország keleti részén.

 hirdetes_300x300  

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök az olyan országok beavatkozását, mint Németország, nemzete harcához hasonlította a második világháború alatt. „Újra és újra kénytelenek vagyunk visszaverni a kollektív Nyugat agresszióját” – jelentette ki Putyin csütörtökön, a sztálingrádi csatában aratott szovjet győzelem 80. évfordulója alkalmából.

 

Putyin: Oroszországot ismét német tankok fenyegetik

 

A német kancellár azonban elutasította ezt az összehasonlítást. „Kijelentései egy sor abszurd történelmi összehasonlítás részét képezik, amellyel Ukrajna elleni támadását igazolja” – jegyezte meg. „Azonban erre a háborúra nincs semmilyen mentség” – tette hozzá. Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéseiben „nagyon világossá tette” az orosz elnöknek, hogy az ukrajnai háborúért kizárólag Oroszországot terheli a teljes felelősség. A német kancellár szerint Putyin nem fenyegette meg sem őt, sem Németországot ezeken a telefonbeszélgetéseken.

 

„Szövetségeseinkkel együtt harckocsikat szállítunk Ukrajnának, hogy meg tudja védeni magát. Gondosan mérlegeltünk minden egyes fegyverszállítást, szorosan együttműködve szövetségeseinkkel, kezdve Amerikával”

 

– mondta Scholz. Mint kifejtette, egy ilyen, konszenzuson alapuló megközelítéssel „el lehet kerülni az eszkalációt”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!