Nyitókép: ČTK/Antti Aimo-Koivisto

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök külföldön történő letartóztatásának kísérletét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) parancsa alapján Moszkva hadüzenetnek tekintené Oroszország ellen – hívta fel a figyelmet Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

 

„Képzeljük el a helyzetet… A nukleáris állam jelenlegi vezetője, mondjuk Németország területére érkezik, és letartóztatják. Mi ez? Hát hadüzenet az Orosz Föderációnak”

 

– mondta Medvegyev, a az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Medvegyev szerint akár ki is lőhetnék a Nemzetközi Büntetőbíróság hágai épületét

 

Hozzátette: ilyen esetben orosz rakétákat lőnének ki a „Bundestagra, a szövetségi kancellár hivatalára és hasonlókra”. Putyint azonban szerinte soha nem fogják letartóztatni külföldön.

 

Az orosz exelnök szerint az ICC elfogatóparancsa tovább rontaná Moszkva rossz viszonyát a Nyugattal. Moszkva törvénytelennek tartja az ICC döntését, Oroszország pedig hétfőn büntetőeljárást indított több bírája és a legfőbb ügyész, Karim Khan ellen is.

 

Pénteken az ICC elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, mert ukrán gyerekeket illegálisan toloncolt Oroszországba, ami háborús bűn. Hasonló vádak miatt elfogatóparancsot adott ki Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!