Nyitókép forrása: kiszo.net

 

Katonai-civil közigazgatást vezethetnek be a kárpátaljai Munkácson, miután patthelyzet alakult ki a városi tanácsban, és ezzel veszéybe került a város működése – írja a Kárpáti Igaz Szó a Transkaprtia.net portálra hivatkozva.

 

A KISZÓ szerint 2021-ben történt egy közigazgatási reform Ukrajnában, amelynek értelmében összevont járások és kistérségek alakultak. Több jogkör került át helyi illetékességbe, és ezzel több pénz maradt a helyi költségvetésben is.

 

Tartalmazott azonban egy vészforgatókönyvet is: ezzel a feladattal nem képesek, vagy nem tudnak megbirkózni az önkormányzatok, abban az esetben az elnök dönthet úgy, hogy katonai-polgári közigazgatást vezet be a közigazgatási egységben, leváltva ezzel a korábbi vezetést.

 

 hirdetes_300x300  

Hasonló helyzet alakult ki a Munkácsi kistérségében, miután a polgármester Andrij Baloga elveszítette többségét a munkácsi képviselő-testületben, ugyanakkor ellenlábasai sem rendelkeznek ezzel a többséggel. Ami oda vezetett, hogy egy hónapon belül négyszer – a képviselők többségének távolmaradása miatt – maradt el a tanács állandó költségvetési bizottságának ülése – írja a KISZÓ.

 

A beszámoló szerint a bizottság ellenzéki képviselői azért ignorálják az üléseket, mert Andrij Baloga megtagadta 18 képviselő által aláír beadványának napirendre vételét, amely a végrehajtó bizottság feloszlatására, valamint a 2023. január 26-án elfogadott vízdíj- és szennyvízdíj emelésének eltörlésére irányult. Ez a döntés oda vezetett, hogy jelenleg  az egész országban Munkácson a legmagasabb a vízdíj.

 

A kialakult patthelyzet patthelyzet lehetőséget ad Ukrajna elnökének arra, hogy leváltsa hivatalából munkácsi polgármesterét, és ideiglenes katonai-polgári közigazgatást vezessen be, amely rendezi a kialakult helyzetet. Hasonlóra  volt már példa kelet és dél-ukrajnai városokban.

 

Viktor Baloga: Nagy-Magyarország összes emlékét ki kell törölni Kárpátaljáról

 

A Baloga-klán számos magyarellenes intézkedést hozott korábban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.