Nyitókép: SITA/AP

 

A Dél-afrikai Köztársaság (JAR) nem tervezi, hogy kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC), ahogyan azt Cyril Ramaphosa elnök korábban bejelentette – közölte hivatala a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) által okozott „félreértésre” hivatkozva.

 

„Az elnöki hivatal tisztázni kívánja, hogy a Dél-afrikai Köztársaság továbbra is a Római Statútum aláírója marad. Ez a pontosítás a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) által szervezett sajtótájékoztató során elkövetett kommentár hibáját követi”

 

– közölte Ramaphosa hivatala kedd esti közleményében.

 

 hirdetes_300x300  

Dél-Afrika kilép az Nemzetközi Büntetőbíróságból, nem akarja letartóztatni Putyint

 

Előtt a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatón Ramaphosa kijelentette, hogy a kormánypárt szerint „észszerű lenne, ha a Dél-afrikai Köztársaság kilépne az ICC-ből”.

 

A Feltörekvő Gazdaságok Csoportja (BRICS) csúcstalálkozóját augusztusban tartják a Dél-afrikai Köztársaságban. Ez a csoport tömöríti Brazíliát, Kínát, Indiát, Dél-Afrikát és Oroszországot.

 

Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök jelen lesz ezen a csúcson, Johannesburgnak foglalkoznia kell a Nemzetközi Büntetőbíróság által márciusban a Kreml vezetője ellen kiadott elfogatóparanccsal. Az ICC-t létrehozó Római Statútum aláírójaként Dél-Afrika köteles Putyint őrizetbe venni és bíróság elé állítani.

 

Ramaphosa azt mondta, hogy „ez az ügy mérlegelés alatt áll”.

 

Johannesburg nem volt hajlandó elítélni Oroszország katonai invázióját Ukrajnában, amely nagyrészt elszigeteli Oroszországot a nemzetközi politikai színtéren. Célja, hogy semleges maradjon, és a háború befejezése érdekében a párbeszédet részesíti előnyben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!