Nyitókép forrása: AFP

 

„Zelenszkij folyamatosan zsarolásra használja a Magyarország számára kulcsfontosságú vezetéket. Ha robbanás nem is történt, árrobbanás mindenképpen” – írja a Magyar Nemzet azzal kapcsolatban, hogy a The Washington Post információi szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Magyarország iránt érzett dühében a Barátság kőolajvezeték felrobbantását javasolta néhány héttel ezelőtt. A  támadással az lett volna a célja, hogy tönkretegye a magyar gazdaságot. Robbantásra végül nem került sor, ám fontos leszögezni, hogy egy ilyen szabotázs nemcsak a magyar, de a szlovák gazdaságra is csapást mért volna.

 

A Magyar Nemzet ugyanakkor kiemelte, hogy nemcsak az ellátás biztonságát kell figyelembe venni az eset kapcsán, hanem az energiahordozók árának emelkedését, amit a szankciók ösztönöznek, miközben az ukránok az elmúlt időszakban többször is megemelték a tranzitdíjat az energiahordozók területükön történő szállítására. 

 

A lap információi szerint az első emelésre 2022 áprilisában került sor, majd decemberben jött a következő, így tavaly összességében 51 százalékkal nagyobb tranzitdíjat kell fizetnie Magyarországnak, mint korábban.

 

 hirdetes_300x300  

Idén áprilisban aztán a kijevi vezetés húzott egy nagyot, és egy lépésben a duplájára emelték a tranzitdíj nagyságát.

 

Az Index értesülései szerint a magyar kormány felháborítónak tartja az ukrán elnök fenyegetőzését a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban. A lap úgy tudja, hogy Budapest pont ezért blokkolja az európai Békealap Ukrajnának szánt forrásait. (A hivatalosan Békealapnak nevezett keretből juttatnak pénzt Kijevnek, valamint kompenzálják azokat az országokat, amelyek a haditechnikát adnak át Ukrajnának saját készleteikből. A békéhez tehát manapság nem sok köze van a keretnek, hiszen fegyverkezésre használják – a szerk.)

 

A háború egyik legfurcsább jellemzője, hogy Ukrajnán keresztül továbbra is áramlik Európa irányába a gáz és a kőolaj, igaz, nem a megszokott kapacitási kihasználtságon. Ez jelentős bevételekhez juttatja Ukrajnát. Ennek ellenére érkeztek olyan, nehezen ellenőrizhető hírek a tavalyi évben, amelyek különböző szabotázsakciókról szóltak a Barátság kőolajvezeték és a Török Áramlat ellen.

 

Tavaly augusztusban nem bombatámadás miatt állt le napokra a szállítás, hanem egy könyvelési probléma miatt. Állítólag egy nyugati banknál történt félreértés, ami miatt nem írtak jóvá bizonyos kifizetéseket, mivel úgy vélték, a szóban forgó ügyletek a szankciók alá esnek. Emiatt a pénzt az ukránok visszaküldték az orosz Transznyeft vállalatnak, és leállították a tranzitot. A magyar MOL-nak kellett rendeznie a tranzitdíjat, és az ukránok csak ezután indították újra a szállítást.

 

Az eset akkor igen látványosan és érzékelhetően mutatta meg, milyen az, ha tényleg fegyverként használják az energiafolyosókat. Tavaly voltak olyan szakértői hangok is, miszerint az ukránok akkor tesztelték, meddig mehetnek el, és milyen zsarolópotenciál van a Barátság kőolajvezetékben.

 

Magyarországi szakértő: Az ukránok most tesztelik, mennyire lehet a kőolajvezetéket geopolitikai fegyverként használni

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!