Nyitókép: AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy nem pályázik az Észak-atlanti Szövetség (NATO) főtitkári posztjára. Ezt azután mondta el, hogy találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Ház Ovális Irodájában, majd külön megbeszélést folytatott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, William Burnsszel.

 

„Ahogy korábban (Koppenhágában) mondtam, nem vagyok jelölt más pozícióra, mint amilyen pozícióm van, és ez az amerikai elnökkel való találkozásom után sem változott”

 

– mondta Frederiksen újságíróknak a washingtoni Fehér Ház előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Mégsem von der Leyené lesz a NATO főtitkári posztja?

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár idén ősszel távozik posztjáról. A posztot hagyományosan európai kapja meg, de ehhez az Egyesült Államok jóváhagyása szükséges.

 

A találgatások, miszerint Frederiksen komoly esélyesnek számít a posztra, akkor erősödtek fel, amikor a múlt hónapban a VG norvég újság cikkében először nyilvánosságra hozták a nevét.

 

A NATO-főtitkári poszt további jelöltjei között van Mark Rutte holland miniszterelnök, Ben Wallace brit védelmi miniszter és Kaja Kallas észt miniszterelnök. A szövetséget eddig még soha nem vezette nő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!