Nyitókép forrása: Ukrajinszka Pravda

 

Anders Fogh Rasmussen egykori NATO-főtitkár szerint a NATO egyes tagállamai katonákat küldhetnek Ukrajnába, ha a július 11–12-én esedékes vilniusi csúcstalálkozón nem adnak érdemi biztonsági garanciákat Ukrajnának. Rasmussen szerint azért kell utat kínálni Kijevnek a NATO-ba, mert másképp elkerülhetetlen a háború eszkalációja.

 

Rasmussen jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, és hamarosan meglátogatja az európai fővárosokat és Washingtont, hogy feltérképezze, milyen kilátásai vannak Ukrajnának még a vilniusi NATO-csúcs előtt.

 

Jens Stoltenberg jelenlegi NATO-főtitkár korábban jelezte, hogy az Ukrajnának esetlegesen nyújtandó biztonsági garanciák a NATO-csúcs kiemelt programpontja lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetség csak rendes, felvett tagjainak nyújt olyan garanciákat, mint a NATO-szerződés ötödik cikkelye.

 

 hirdetes_300x300  

„Ha a NATO tagállamai nem képesek megállapodásra jutni Ukrajna kapcsán, adódik a lehetőség, hogy egyes országok saját lépésre szánják el magukat. Tudjuk, hogy Lengyelország nagyon elkötelezett Ukrajna támogatásában, és nem zárnám ki annak lehetőségét, hogy Lengyelország nemzeti szinten még erőteljesebben kapcsolódik be [az ukrajnai eseményekbe] és követni fogják őt a balti országok, akár katonák küldésével is”

 

mondta Rasmussen.

 

„Úgy gondolom, hogy a lengyelek nagyon komolyan fontolgatják, hogy akcióba lendülnek, és létrehozzák a >>hajlandók koalícióját<<, ha Ukrajna Vilniusban semmilyen eredményt nem kap. Nem szabad alábecsülnünk a lengyel érzéseket, úgy érzik ugyanis, hogy Nyugat-Európa túl sokáig hagyta figyelmen kívül figyelmeztetéseiket az orosz mentalitásról”

 

emelte ki Rasmussen.

 

Szerinte az európai országok ilyen beavatkozása teljesen legális lenne, ha Ukrajna kérne ilyen segítséget. 

 

Lengyelország „kis koalíciót” hozna létre olyan országokból, akik hajlandók tankokat adni Ukrajnának

 

Rasmussen szerint azonban a NATO-nak írásban kell biztonsági garanciákat adnia Ukrajnának, méghozzá ideális esetben még a NATO-csúcs előtt, amibe bele kell tartoznia a hírszerzési információk megosztásának, a közös kiképzésnek, a megnövelt lőszergyártásnak, a NATO-kompatibilis haderőfejlesztésnek és a fegyverek átadásának.

 

De még szerinte sem lesz mindez elégséges.

 

„Egyes NATO-szövetségesek azért sorakozhatnak be a biztonsági garanciák mögé, hogy elkerüljék Ukrajna NATO-felvételét”

 

mondta.

 

Orbán Viktor: Nincs messze, hogy katonai csapatokról szóljanak az európai javaslatok

 

„Természetesen igen” – Heger hajlandó lenne „NATO-akción keretében” szlovák katonákat küldeni Ukrajnába

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.