Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

A lengyel konzervatív kormány már korábban is fontolgatta, hogy referendumot tartana a migráció kérdésében, és úgy fest, hogy a brüsszeli migránskvóta-javaslat el is döntötte a kérdést: a parlamenti választásokkal egy időben népszavazást tartanak a V4 legnagyobb államában az illegális bevándorlók elosztásáról.

 

A legutóbbi EU-csúcson mindössze két ország volt, amelyik ellenezte a kötelező, csak kötbér árán elkerülhető migránskvótákat: Magyarország és Lengyelország. Megjegyezzük, Ódor Lajos szlovák kormányfő kifejezetten támogatóan nyilatkozott Brüsszel terveiről.

 

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki most bejelentette, hogy valóban lesz referendum, méghozzá a választások napján.

 

 hirdetes_300x300  

Korábban, szerdán délelőtt a Twitteren a migránskvóták ellen érvelt:

 

„A kötelező betelepítési mechanizmus veszélyt jelent Lengyelország biztonságára. Az uniós biztos tegnap pénzbírságokról beszélt ezzel kapcsolatban”

 

írta, majd jelezte, hogy a Varsót a párizsi zavargásokhoz hasonló problémák fenyegetnék a kvóták megvalósulása esetén.

 

A kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) már a hét elején egy módosító indítvány terjesztett a szejm elé azzal a céllal, hogy a népszavazást más országos (parlamenti, EP vagy elnök) választások alkalmával is meg lehessen tartani. Ha a javaslat átmegy a törvényhozáson, akkor igen valószínű, hogy a parlamenti választásokkal egy időben kerül sor egy egykérdéses referendumra.

 

A telje képhez hozzátartozik, hogy a PiS előnye eléggé olvadóban van a Donald Tusk vezette KO-val szemben, nem csoda, hogy azonnal ráharaptak a migráció témakörére. Morawieczki egy videóösszevágást is közölt a közösségi hálón a párizsi zavargásokat és a varsói nyugalmat kontrasztba állítva.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!