Nyitókép: Körkép.sk, montázs

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

1. Ódor Lajos és a szlovák liberális elit szélhámos és szánalmas külpolitikája.

2. A migránskvótákkal a franciaországi lángokat exportálnák Kelet-Európába.

3. Pár éven belül konzervatív fordulat jöhet Szlovákiában.

 hirdetes_810x300  

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

1. Ódor Lajos és a szlovák liberális elit szélhámos és szánalmas külpolitikája

 

Ódor Lajos kormányfő, Zuzana Čaputová választottja első külföldi útja alkalmával Prágában nyíltan a migránskvóták mellett érvelt. Arról beszélt, hogy Szlovákia „beszélni akar a migránsok relokációjáról” partnereivel. Vagyis Ódor számára a brüsszeli migrációs paktum elfogadható. Mivel nyilvánvaló, hogy a szlovákiai közvélemény nagy többsége nem akar tömegével migránsokat befogadni, egyértelmű, hogy Ódor a felelősségrevonás és számonkérhetőség veszélye nélkül nyilatkozik. Ő ugyanis egyetlen embernek felel, Zuzana Čaputová államfőnek, aki pedig már nem felel senkinek, hiszen lemondott az elnökválasztáson való indulásról. Čaputovát és kormányát immáron nem köti semmi és senki, így azt tehet és azt is tesz, amit csak akar – pontosabban, amit a nyugati partnerek elvárnak tőle.

 

De nem csak ebben nyilvánul meg a szlovák liberálisok külpolitikai céltévesztése. Az orosz-ukrán háború kitörése után, amikor Magyarország és Lengyelország viszonya retorikai (és kizárólag retorikai) szintén fagyossá vált, a szlovák kormány az államfővel együtt hirtelen Varsó-Pozsony-Prága tengelyben kezdett gondolkodni.

 

Fennkölt nyilatkozatok hangzottak el a három visegrádi ország szerepvállalásáról Ukrajna támogatásában. Szlovákia úgy simult a korábban elítélt Lengyelországhoz, mintha Varsó osztaná az uniós milliárdokat.

 

Csakhogy a történetben nemrég újabb fordulat jött, és a helyzet megváltozott. Az orosz-ukrán háború helyzete, megítélése és kilátásai is lassan megváltoztak, és új problémák kerültek előtérbe. Brüsszel megint Lengyelországot támadja, Csehország pedig mind a migráció feltartóztatásában, mind a Nyugat-Balkán integrációjában érdekelt.

 

Ma Szlovákia megint a V4 leggyengébb láncszeme lett. Ódor Lajos, aki az ország harmadik kormányfője három éven belül, a visegrádiak nagy jövője helyett immár „kevésbé fontos” csoportosulásnak bélyegezte a V4-eket, és most Csehország és Szlovákia viszonyát magasztalja fel. Hoppá. Hová lett Lengyelország a szlovák képletből?

 

A progresszívek szlovák kormánya visszatért a korábbi stratégiához: a V4-et V2+V2-re kell felbontani, hogy a nagy tagállamok gond nélkül keresztülvihessék őrületesebbnél őrületesebb ötleteiket.

 

Belpolitika terén is a legdurvább forgatókönyvekre számíthatunk. Ódor Lajos kormánya várhatóan nem fog pénzt elkülöníteni a lakossági energiaárak letörésére a jövő évre. Az első előrejelzések a gáznál 25 százalékos, az áramnál 7,5 százalékos, a távhőnél 18 százalékos drágulást jósolnak. Szintén „célzottabbá” akarják tenni a többi, válságra válaszul hozott intézkedést, ami a kedvezményezettek körének leszűkítését jelenti.

 

Ez azt jelenti, hogy Ódor szerint a migránsokat befogadni és eltartásukat finanszírozni, esetleg fejenként 22 ezer euróval kiváltani őket helyes dolog, de Szlovákia polgárait megvédeni az infláció és energiaválság hatásaitól, pláne a migrációs nyomástól helytelen.

 

És még csak az egész cirkusz elején tartunk. Talán soha nem volt ennyire fontos, hogy elkerüljük a patthelyzetet a választások másnapján. Ha ugyanis a progresszívok ki tudják eszközölni, hogy a szakértői kormány a választások után is hivatalban maradjon, annak beláthatatlan és valószínűleg helyrehozhatatlan következményei lesznek.

 

(…)

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ingyen végigolvashasd a cikket. Ha így tetted, ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.