Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az ukrán ellentámadás elakadt eredeti céljánál, vagyis a déli fronton, így Kijev most Bakhmutnál próbál látványos (értsd: PR) eredményeket elérni, amely stratégiailag nem jelentős város, de itt gyengébb az orosz védelem és egy győzelem jól eladható a nyugati sajtóban. Közben azonban az oroszok is előrenyomultak, és Kupjanszknál elég komolyan behatoltak az ukrán védvonalakba. Közben komoly eszkaláció van folyamatban a lengyel-fehérorosz határnál, de Románia közelében is egyre több rakéta csapódik be.

 

  • Az ukrán haderő hivatalos közlése szerint Bakhmuttól keletre és Dél-Ukrajna „egyes részein”, elsősorban Sztaromajorszke falu közepében előrehaladást értek el. Azt is közölték, hogy Andrijivkánál megfutamították az oroszokat. Ezenkívül az oroszok által májusban elfoglalt Bakhmut városától északra és keletre is hadműveleteket folytattak. Az ukrán haderő szerint „a nyugati szövetségesektől kapott fegyverekkel az ellentámadás megindítása óta 192 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza délen és 35 négyzetkilométernyi területet keleten.
  • Az oroszok Ukrajna északkeleti részén nyomultak előre Kupjanszk városánál, ahol a hírek szerint több kilométerre behatoltak az ukrán védvonalakba. Kedden rakéta- és dróncsapásokat hajtottak végre az oroszok Kijev ellen, valamint dél-ukrajnai célpontok ellen, többnyire az ukrán gabonaexport számára fontos infrastruktúrák ellen.
  • Ukránbarát források szerint az ukránok által használt, nyugati sajtóban felmagasztalt amerikai Bradley gyalogsági páncélosok csaknem fele elveszett a harcokban. Bár erre a nyugati híradások (egyelőre) nem térnek ki, ha a páncélosoknál ekkorák a veszteségek, akkor valószínűleg az emberveszteség is hatalmas. Az USA 109 Bradley-t adott át Ukrajnának, amelyeket a déli irányú áttörési kísérleteknél használták az Orihiv-Tokmark vonalon, valamint Buhledarnál, illetve lehetett látni Bradleyket Bakhmut közelében is. A 109 páncélosból 45 elveszett, és ez csak a már hitelesített mennyiség. Nem kizárt azonban, hogy az USA pótolja majd a haditechnika-veszteségeket, az amerikai raktárakban még mindig 6 ezer körül van a Bradley-k száma.
  • Jurij Ihnat az ukrán légierő szóvivője elismerte, hogy az oroszok elektronikus harcászat terén messze felülmúlják Ukrajna képességeit, ami szintén hozzájárul az ukrán ellentámadás „vártnál lassabb” haladásához (értsd: megtorpanásához). Az elektronikus harcászat azt jelenti, hogy az ellenség rakétáit, drónjait, elektromos eszközeit IT-eszközökkel akadályozzák a hatékony működésben, legyen szó drónokról, radarokról, célzóberendezésekről. Adott esetben például átvehetik az irányítást egy drón felett is, eltéríthetik vagy egyszerűen landolásra kényszerítik.

 

Nő a feszültség a Wagner miatt Varsó és Minszk között. A lengyelek újabb páncélosokat küldenek a határra

 

Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!