Nyitókép: AP Photo/Jae C. Hong

 

Kijev tárgyalásokat kezd Washingtonnal Ukrajna biztonsági garanciáiról, amelyeknek addig kell érvényben lenniük, amíg Ukrajna meg nem szerezi a NATO-tagságot – jelentette ki Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője vasárnap.

 

„Megkezdjük a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A biztonsági garanciák Ukrajna számára konkrét, hosszú távú kötelezettségvállalások lesznek, amelyek biztosítják Ukrajna képességét, hogy a jövőben legyőzze és elnyomja az orosz agressziót. Ezek egyértelműen megtervezett formátumok és támogatási mechanizmusok lesznek“

 

– írta Jermak Telegramon közzétett közleményében. Kifejtette: a szóban forgó biztonsági garanciák Ukrajna NATO-csatlakozásáig lesznek érvényben.

 

 hirdetes_810x300  

Kijevnek a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalásai Washingtonnal a G7-országok Kijev állandó katonai támogatásáról szóló nyilatkozatához kapcsolódnak. A júliusi vilniusi NATO-csúcson bejelentett ígéret része a biztonsági garanciák kialakítása és betartása.

 

Jermak közölte, hogy további tíz ország csatlakozott ehhez a G7-es kötelezettségvállaláshoz. Elmondása szerint Ukrajna mindegyikükkel tárgyal a jövőbeni biztonsági garanciák feltételeiről.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője azt is bejelentette, hogy több ország képviselője találkozik Szaúd-Arábiában, hogy megvitassák az orosz csapatok ukrán területről való kivonásán alapuló ukrán béketervet. Elmondása szerint a béketervet három szakaszban kerül megvitatásra. Emlékeztetett arra, hogy júniusban Koppenhágában tartották az első nemzetközi találkozót, amelyet az ukrán béketervnek szenteltek.

 

A The Wall Street Journal amerikai lap írt elsőként a szombatra tervezett szaúd-arábiai találkozóról. Hozzátette, hogy a találkozót augusztus 5–6-án tartják Dzsiddában.

 

Augusztusban Szaúd-Arábiában kerül sor az ukrajnai háború lezárásáról szóló békecsúcsra

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!