Nyitókép: AP Photo/Pavel Golovkin

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Olekszij Reznyikov védelmi minisztert. Reznyikov helyett a védelmi minisztériumot Rusztem Umerov vezeti majd – jelentette ki Zelenszkij vasárnap a közösségi oldalán közvetített beszédében.

 

„Olekszij Reznikov több mint 550 napos totális háborún ment keresztül. Meggyőződésem, hogy a minisztériumnak új megközelítésekre és másfajta interakciókra van szüksége a hadsereggel és a társadalom egészével. Most a minisztériumot Rusztem Umerov fogja vezetni. Arra számítok, hogy a parlament támogatni fogja ezt a jelöltséget”

 

– mondta Zelenszkij azzal, hogy a jövő héten benyújtja Umerov jelölését a Legfelsőbb Tanácsnak.

 

 hirdetes_300x300  

Leváltják az ukrán védelmi minisztert korrupció miatt. Hazamegy az övéihez

 

Umerov krími tatár származású ukrán politikus és üzletember, befektető és filantróp. Az elmúlt időszakban az Állami Vagyonalapot (SPFU) vezette. Erre a posztra 2022 szeptemberében került a parlamentből, ahol a Hlas frakció tagja volt.

 

Augusztus 31-én jelent meg az első információ arról, hogy Ukrajnában minden bizonnyal leváltják a védelmi minisztert. Jaroszlav Zseleznyak ukrán parlamenti képviselő szerint Reznyikov az Egyesült Királyság nagykövete lesz.

 

A rendelkezésre álló információk szerint a védelmi miniszteri poszton történő csere oka Reznyikov ismétlődő korrupciós botrányai. Az elnöki hivatal ezért jó hírnévvel, nemzetközi kapcsolatokkal és jó vezetői képességekkel rendelkező személyt keresett a miniszteri posztra. A források szerint Umerovnak nagyon jó kapcsolatai vannak az arab államokban – idén márciusban Olena Zelenszka first ladyt kísérte el az Egyesült Arab Emírségekbe, májusban pedig az ukrán delegáció tagja volt az elnök szaúd-arábiai látogatásán.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!