Nyitókép: Solvano Trotta Officiel/Twitter

 

Úgy néz ki, nem vált be a megbotránkoztató kijelentéseiről ismert szóvivő, a sokadik súlyos szakmai hibáját követően kirúgták és eljárást indítottak ellene.

 

Eddig tartott Sarah Ashton-Cirillo, az ukrán hadsereg nyáron kinevezett, amerikai származású, transznemű szóvivőjének ukrajnai pályafutása. A hírek szerint a szóvivő az elmúlt időszakban számos olyan bejelentést tett, amely nem volt jóváhagyva a területvédelmi vezetés, illetve az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága által sem. Utóbbi az X-en (a korábbi Twitter) tette közzé, hogy menesztik és eljárás alá vonják Cirillót – szúrta ki a Magyar Nemzet.

 

A közlemény szerint a parancsnokság belső szolgálati vizsgálatot indított, hogy feltárja a kijelentések körülményeit, valamint meghozza a megfelelő döntéseket, Sarah Ashton-Cirillo őrmestert pedig azonnali hatállyal felfüggesztették a vizsgálat eredményéig.

 hirdetes_810x300  

 

A szóvivő a napokban egy meglehetősen sajátos videóban a „bűncselekmények megtorlásával” fenyegette meg a „Kreml propagandistáit”. Így fogalmazott:

 

„A jövő héten az orosz ördögök fogai még jobban fognak csikorogni, és őrjöngő szájuk fékezhetetlen ordítás közepette habzik majd, miközben a világ azt fogja nézni, amint a Kreml kedvenc propagandistája megfizet a bűneiért. És ez a Putyin-báb csak a kezdet lesz. Minden orosz háborús bűnös propagandista el lesz kapva, és igazság lesz számukra szolgáltatva. Mert minket Ukrajnában az Istenbe vetett hit, a szabadság és a teljes felszabadulás vezet erre a misszióra.”

 

Cirillo kijelentései miatt egyébként Oroszországban már eljárást indítottak.

 

Korábban arról beszélt, hogy „ha jól megnézzük, látni, hogy Vlagyimir Putyin szájából csöpög a vér, így nem lehet más, mint egy vámpír”. Ezzel a furcsa elmélettel komoly témát szándékozott felvezetni, ugyanis úgy folytatta, az orosz elnök élvezi, hogy gyerekek vérében fürdik, ezért nincs más megoldás, mint megállítani Putyint és béketárgyalásokat kezdeményezni.

 

Meredek elmélettel állt elő a ukrán védelmi erők amerikai transznemű szóvivője Putyinról

 

Egy másik alkalommal pedig egy kartonpapírból kifaragott orosz katonával a háttérben azt fejtegette, hogy: „Tudjátok, mi a különbség köztük és köztünk? Nos, azon kívül, hogy mi Ukrajnáért, ezért az ukrán zászlóért, a szabadságért és az ukrán emberekért harcolunk, addig az oroszok a zsarnokságért és a diktatúráért teszik mindezt. Ez egészen egyszerű.” Majd megjegyezte: „Mi emberek vagyunk, de ezek a fickók egészen biztosan nem azok.” (Később megpróbálta kimagyarázni korábbi mondatait, s a közösségi oldalára feltöltött újabb videójában már arról beszélt, hogy viccnek szánta szavait.)

 

Az orosz katonák nem emberek – mondta az ukrán hadsereg újonnan kinevezett transznemű szóvivője

 

Az újságíró végzettségű Cirillo az orosz támadás első napjaiban érkezett Ukrajnába, és szerződést írt alá az ukrán hadsereggel. Kezdetben az egyik területvédelmi egységben teljesített szolgálatot mint medikus, majd sérülést szenvedett frontszolgálat közben. Mindeddig ő vezette az ukrán hadseregnek az orosz propaganda ellensúlyozására indított azon angol nyelvű projektjét, melynek neve: Oroszország nem ismeri el az igazságot.

 

Augusztus elején nevezték ki a fegyveres erők szóvivőjének. Kinevezését az akkori – azóta szintén elbocsátott – védelmi miniszterhelyettes is megvédte. Hanna Maljar azt írta, az orosz propagandának nem sikerül az ukrán hadsereget homofóbiával lejáratni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!