Nyitókép: AP

 

A tengeri mentés „szent”, de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.

 

Olaszország azzal vádolja a németeket, hogy a migránspárti NGO-kat pénzelik

 

Tajani „valóban furcsának és aggasztónak” nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét nem kormányzati szervezet hajója jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet. Tajani, aki a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetője, kijelentette: fel kell tenni a kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mindez véletlen csupán, vagy más húzódik meg a háttérben?

 hirdetes_300x300  

 

„Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek. Nem akarnak migránsokat saját városaikban.”

 

– hangoztatta Tajani. Úgy vélte: a központi kérdés az, hogy „migránsokat akarnak menteni, vagy azt akarják elkerülni, hogy Németországba érkezzenek”. Hozzátette: a civil hajóknak abba az országba kell vinniük az embereket, amelyek zászlaja alatt hajóznak. Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai országokba akarnak továbbmenni – hangsúlyozta.

 

Tajani a brüsszeli tanácskozáson német kollegájának, Annalena Baerbocknak is tolmácsolta a római kormány aggodalmait. Azzal kapcsolatban, hogy Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter feltűnően gyorsan, nyilatkozat nélkül távozott az EU-ülésről, Tajani azt mondta: Olaszország semmire nem mondott nemet, de időt kért a javaslatok átgondolására.Piantedosi Brüsszelből egyenesen a szicíliai Palermóba ment, ahol Líbia és Tunézia belügyminiszterével egyeztetett a migrációs helyzetről.

 

A római kormánypalota korábban fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a német kormány szeptemberben 790 ezer eurót adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékenykedik, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholz német kancellártól. Matteo Salvini a Liga párt vezetője, miniszterelnök-helyettes „ellenséges magatartásról” beszélt Berlin részéről.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!