Nyitókép: SITA

 

Izraelnek megfelelő túlerőt kell gyűjtenie, mielőtt belevág a Gázai övezet elfoglalásába. Számolnia kell a baráti és az ellenséges államok katonai lépéseivel is, valamint azzal, hogy a konfliktus más területekre is kiterjed. Ez egy olyan titok, amit Izrael azért sem árul el, mert még ő sem ismeri.

Az időablak gyorsan zárul Izrael előtt, ezért a találgatások néhány órát vagy napot feltételeznek, de van, aki egy teljes hónapot is el tud képzelni.

 

A gyors hadműveletet több tényező is akadályozza, így például az, hogy a Gáza-közeli Sderot városának evakuálása vasárnap előtt nem kezdődhet meg. Mintegy 30 ezer ember kitelepítéséről van szó, ami napokat is igénybe vehet, hogy az ott élő emberek ne kerüljenek két tűz közé.

 hirdetes_300x300  

 

Figyelembe kell venni azt is, hogy a behívott tartalékosok felkészítése még nem fejeződött be, és közülük sokan jelenleg nem vethetők be egy városi hadműveletben. Ugyancsak időt igényel az élő állomány elosztása az ország kritikus pontjai között, hogy sehol ne maradjon rés a pajzson.

 

Micskó András: Európa Gázában pusztul el

 

Kell erőt hagyni az olyan veszélyek elhárítására is, mint például a Libanon felől fenyegető Hezbollah, vagy a felbőszült civilek akciói.

 

Ugyanakkor olyan szempontokra is figyelni kell, amiket Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója hangoztat, hogy minél később születik meg egy új status quo, a nemzetközi tovagyűrűző hatások annál erősebbek lesznek. Ezek pénzügyiek éppúgy lehetnek, mint politikaiak, amelyek rendkívüli módon megterhelik a világ kormányzatait.

 

Rendkívüli veszélyek és jelentős emberveszteségek várhatók Izrael számára

 

A gázai szárazföldi offenzíva nagy kockázatú és nagyon veszélyes lesz az izraeli hadseregre nézve. Ezért az előkészítéséhez korábban nem látott méretű bombázó kampányra  van szükség. Ennek ellenére is az egyik elemzői vélemény szerint a támadás 24 órán belül elkezdődhet, de mértéke és kiterjedtsége nem állapítható meg.

 

Ez lesz az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ötödik nagy hadművelete Gázában az elmúlt két évtizedben, és a 2014-es gázai háború óta a legnagyobb. Hadianyag tekintetében nem lesznek különösebb nehézségei, mert saját F-35 és F-16 légiflottája, valamint magasan fejlett páncélosai és tüzérsége elegendők egy ilyen hadművelet végrehajtásához.

 

Emellett az elmúlt napokban újabb nagy mennyiségű fegyverzet érkezett számára az Egyesült Államokból, elsősorban tüzérségi lőszerek.

 

„Mégis, a városi harcok nagyon-nagyon veszélyesek – minden sarok, minden ajtó, minden ablak potenciális fenyegetést rejthet, és az IDF nagyon kiszolgáltatott lesz” – mondta erről Sean Bell katonai elemző, aki korábban a Királyi Légierő marsalljaként szolgált.

A Hamász harcosai nem viselnek majd egyenruhát, így beleolvadnak Gáza 2,3 millió lakosába, ami nagyon megnehezíti az azonosításukat és egyenkénti likvidálásukat. A előző heti offenzívát nagyon jól megtervezték, és jórészt tisztában voltak azzal, milyen lehetőségek állnak az IDF rendelkezésére megtorlásként. A Hamász tehát felkészülten várja a támadást. Az idő múlásával ez a képességük növekedni fog, főként mert be tudják tervezni az izraeli csapatok mozgásának lehetőségeit a korábbi ütközetek tapasztalataira támaszkodva.

 

A Hamász hátránya, hogy városi harcokban nem tudja hatékonyan használni irányítatlan rakétafegyvereit, amelyek egy részét sebtiben szerelik össze vízvezetékcsövekből. Valószínűleg az Észak-Koreától kapott páncélelhárító fegyvereket fogják használni, bár Izrael aligha fogja városi csapdába küldeni páncélosait.

 

Azért sem, mert a Hamásznak nagy készlete van Kornet páncéltörő rakétákból, amelyeket hatékonyan használt a Hezbollah is Libanonban. A terrorcsoport olyan hadianyaggal felszerelt drónokat is kifejlesztett, amelyeket Ukrajnában széles körben használnak, és amelyek bombákat dobhatnak járművekre és csapatokra, ami olyan fenyegetést jelent, amivel a múltban még nem kellett számolni.

 

A civil lakosság megóvásának célja mellett Izrael számára taktikailag is fontos, hogy minél kevesebb polgári lakos maradjon Gázavárosban. Ezt szolgálja az a több tízezer röplap, amit a város felett szórtak le, felszólítva a lakosokat, hogy mielőbb távozzanak Délre.

 

Kérdés persze az is, hogy a Hamásznak érdeke-e humanitárius folyosót nyitni, és lemondani az „élő pajzs” eszközéről, amit korábban is gyakran alkalmaztak.

 

Mik az alapvető célok? Mik a felállított prioritások? Erről bővebben az Euronews összefoglalója ír.

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.