Nyitókép forrása: SITA/US Embassy in Bosnia and Herzegovina via AP

 

Az USA két F-16-os vadászgépet küldött Bosznia-Hercegovina légterébe, hogy ezzel hangsúlyozzák: az USA elkötelezett az ország területi integritásának sérthetetlensége és a Daytoni Egyezmény érvényesítése mellett. Mindezt a boszniai Szerb Köztársaság Napján, ami a boszniai Szerb Köztáraság létrejöttének egyébként bíróság által betiltott ünnepe.

 

A nemzetközi gyámság alatt lévő (és egy nyugati megbízott által nagy hatáskörrel vezetett), két országrészből, három elnökből, több tucat parlamentből álló, összetákolt országban pattanásig feszült a hangulat. A boszniai Szerb Köztársáság vezetője Milorad Dodik ugyanis egyre markánsabban utalgat arra, hogy ki akar válni Bosznia-Hercegovinából.

 

Bosznia-Hercegovinát az 1995 novemberében megkötött Daytoni Szerződés hozta létre, ami egyben véget vetett a 3,5 évig tartó boszniai háborúnak. Létrehozott egy közös államot, amely a terület 51 százalékát adó Boszniai-hercegovinai Föderációból (vagy Bosnyák-horvát Föderációból) és a boszniai Szerb Köztársaságból áll.

 

 hirdetes_300x300  

Az USA szarajevói nagykövetsége szerint a vadászgépek Bosznián való átrepülése „része a kétoldalú levegő-föld kiképzésnek, ami a boszniai nemzeti fegyverek erőkkel közösen valósul meg az ország északi, szerbek által nem ellenőrzött területen”. 

 

„A kétoldalú kiképzés a hadseregek közti nagyfokú hadműveleti együttműködés példája, amely hozzájárul a Nyugat-Balkán békéjéhez és biztonságához, valamint bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina területi integritásának biztosítása mellett, az Daytoni Szerződést megtagadó szakadár tevékenységgel szemben”

 

közölték az amerikaiak. Az éppen amerikaiak által összetákolt államalakulat alkotmánya nem ad elszakadási jogot egyetlen tagállamnak sem, és ezt az USA ki is emelte.

 

„Ha valaki megpróbálja megváltoztatni ezt a Daytoni Szerződésben lefektetett alapvető elvet, beavatkozunk”

 

tette egyértelművé az USA.

 

További háttérinformációkat Bosznia-Hercegovináról alábbi cikkeinkben olvashat:

 

Újabb lőporos hordó a Balkánon: Egy-két éven belül a Szerb Köztársaság szakíthat Boszniával

 

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya megszakította a kapcsolatot London és Washington nagykövetségeivel

 

Felejtsük el a Közel-Keletet – Éveken belül ez lehet Európa legnagyobb tűzfészke

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!