Nyitókép forrása: Gyimesi György hivatalos facebook-oldala

 

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke a SITA hírügynökségnek adott interjújában élesen bírálta a szlovák ellenzéki EP-képviselőket, amiért kezdeményezték és támogatták a Szlovákia elleni európai parlamenti határozatot. Kritizálta a KDH-t is, amely szerinte elvesztette minden önállóságát, és csak a progresszív PS után megy, és beszélt Brüsszel kettős mércéjéről, a lengyel helyzetről és a magyar nyelvű szlovák balliberális sajtó minap indított lejárató kampányáról is.

 

„Ez gyakorlatilag hazaárulás. Ez hatalmas disznóság. A hazai problémákat itthon és nem az EU szintjén kell megmondani. Úgy gondolom, hogy az egész abból adódik, hogy frusztráltak az elvesztett választás miatt. Azt kérni az Európai Bizottságtól, hogy vegye el Szlovákiától az uniós forrásokhoz való hozzáférést, hatalmas disznóság. Így akarják megbüntetni a szlovákiai választókat, akik nem a Progresívne Slovenskora szavaztak”

 

mondta Gyimesi a SITA-nak. (Az ellenzék a héten kezdeményezett egy elítélő határozatot Szlovákiával szemben az igazságügyi törvény módosításaira hivatkozva. A politikai határozatot az EP elfogadta. Ez később indokot szolgáltathat az Európai Bizottságnak arra, hogy elzárja a Szlovákiának járó uniós források pénzcsapjait, ahogy azt Magyarországgal tette – a szerk.)

 

Gyimesi sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ebben a magát kereszténykonzervatívnak valló KDH is részt vett, amely a ’90-es éves elején nem támogatta az önálló Szlovákia létrejöttét.

 hirdetes_300x300  

 

„Tegnap (január 17.) megmutatták, hogy Szlovákia számukra még mindig idegen és inkább Brüsszel érdekeit fogják szolgálni, mint saját polgáraikét”

 

emelte ki.

 

Arra a kérdésre, hogy mit tennének az EP egyes képviselői, ha Robert Fico azt tenné most, amit Donald Tusk liberális lengyel kormányfő tett Lengyelországban a kormányváltás után, Gyimesi azt válaszolta:

 

„Tudjuk, mit tennének: két méteres magasságokba ugrálnának, majd a földhöz vernék magukat és elfogadnának egy határozatot Szlovákia ellen. A progresszív kettős mérce legendás. Látjuk, hogyan rója fel a konzervatív kormányoknak a sajtószabadság hiányát, de amikor a progresszívokhoz kötődő kormányok teszik ugyanezt, hallgatnak. Ez tiszta képmutatás”

 

mondta. Emlékeztetőül: Donald Tusk liberális lengyel kormányfő hatalomra kerülése utáni első lépése az volt, hogy a törvényt megkerülve leváltotta a lengyel közmédia vezetőségét, majd felszámolási eljárást indított a köztévé, a közrádió a PAP hírügynökség ellen. Épp csütörtökön mondta ki a lengyel Alkotmánybíróság, hogy Tusk alkotmányellenesen cselekedett. Ezen túlmenően, a liberális lengyel kormány elnöki kegyelemben részesített politikusokat tartóztattatott le.

 

„Úgy gondolom, hogyha ez így megy tovább, az az EU széteséséhez vezet”

 

figyelmeztetett Gyimesi.

 

A Magyar Szövetség alelnöke kritizálta az Európai Uniót amiatt is, hogy megpróbálják elvenni Magyarországtól a szavazati jogot, csak azért, mert más véleménye van fontos politikai kérdésekben, mint az Európai Bizottságnak.

 

„Ez egy újfajta progresszív létjelenség, ami engem nagyon emlékeztet a Kommunizmusra, mert akkor is csak egy helyes vélemény létezhetett, voltak, akik kisajátították az igazságot, míg mindenki más csak suttoghatott vagy börtönbe került”

 

mondta.

 

A vörös-progresszív balliberális lap, a Denník N magyar kiadásának, a Napunknak a cikke kapcsán megjegyezte, hogy megint a progresszívek kettős mércéjét kell látni.

 

„Éppen azok beszélnek a szabad sajtó hiányáról és propagandáról, akiket külföldről finanszíroznak olyan országok, amelyeknek semmi köze Szlovákiához. A szóban forgó cikk a Science+ projekt támogatásával született, és a mögötte álló NGO 27 millió eurót kapott az Európai Uniótól, a Holland Királyságtól és más támogatóktól. Ha a liberális és progresszív sajtó liberális és progresszív propagandát terjeszt nyugat-európai pénzből, az számukra rendben van és azt sajtószabadságnak hívják. De ha a magyar kormány finanszírozza a kulturális életet, amelybe a szlovákiai nemzeti kisebbségek sajtója is beletartozik, azt már oroszpárti és Orbán-párti propagandának bélyegzik”

 

emelte ki.

 

A PS magyar nyelvű sajtója nyugati pénzből rágalmazza a felvidéki magyar konzervatív médiát

 

„Ezek őrültek, nem tudják, mit tegyenek, mert nem tudnak választásokat nyerni, és nagyon remélem, hogy nem is sikerült nekik a következő választásokkor sem”

 

emelte ki.

 

Beszélt arról is, hogy a balliberális lapok és a mainstream egyfajta liberál-progresszív messiásként tekint Ódor Lajos volt kormányfőre. Gyimesi szerint azonban Ódor öt hónapos kormányfősége alatt semmit sem tudott felmutatni.

 

„Feltételezem, hogy mindannyian örömujjongásba törnének ki, ha Ódor pártot alapítana, végre lenni kit támogatniuk. Itt látszik, hogyan csinál sajtó egy senkiből valakit. Ódor hivatali ideje alatt semmit sem csinált az országért. Itt-ott megfordult a progresszív sajtó vitaműsoraiban, de az ország még csak nem is emlékezhet rá, mert semmi sem köthető a nevéhez.”

 

mondta.

 

Gyimesi elismételte véleményét, hogy az ellenzéki kormányellenes tüntetések lényegében Ivan Korčok elnökjelölt támogatását szolgálják. Ezzel kapcsolatban kritizálta a KDH-t, amely a PS nyomására nem is állított saját jelöltet.

 

„Csak idő kérdése, mikor engedi fel a színpadra a KDH Ivan Korčokot, és mikor sorol be  Ivan Korčok elnökjelöltségének támogatói közé. Az egyetlen nyitott kérdés, hogy mikor fog szivárványos zászlót lengetni Milan Majerský [a KDH elnöke]”

 

hangsúlyozta.

 

A PS alelnöke elismerte, hogy a közelgő választások miatt szervezték a kormányellenes tüntetéseket

 

A keddi magyar-szlovák csúcstalálkozó kapcsán elmondta, hogy Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfőben sok közös van, mindketten szuverenista, nemzeti kormányt vezetnek, és mindkét kormány programjában jelentős szociális intézkedések szerepelnek.

 

„Hasonló értékeket vallanak és hasonló nyomás alatt állnak az Európai Unió részéről, ami csak közelebb hozza őket. Ebből a szempontból nem neveznénk a találkozót történelminek, inkább egy olyan találkozónak, amely megerősítette a két országvezető, illetve a két ország kapcsolatát, és ami megmutatta, hogy Orbánnak és Ficonak lesz kire támaszkodnia az Európai Unióban”

 

mondta Gyimesi. Hozzátette, hogy a két kormányfő kapcsolatából elsősorban a déli és keleti régiók fejlődése irányába születhetnek előrelépések.

 

„A Magyar Szövetség részt fog venni ezekben a döntésekben. Szeretném hinni, hogy a kormány végigviszi teljes hivatali idejét, hogy ezek a tervek megvalósulhassanak”

 

emelte ki.

 

Magyar-szlovák csúcs – Fico Budapesten: Amíg én leszek a szlovák kormányfő, nem szavazom meg Magyarország uniós szavazati jogának elvételét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.