Nyitókép forrása: Telegram/112

 

Ahogy az sejthető volt, az ukránok idővel elismerték, hogy ők lőtték le azt az Iljusin IL-76-is típusú katonai repülőgépet, amiről „azt hitték”, hogy orosz rakétákat szállít, de valójában épp egy fogolycserére szállított 65 ukrán katonát, akik orosz fogságba estek. Az ukrán katonai hírszerzés azt közölte, hogy az orosz fél nem tájékoztatta őket a légtér biztosításának szükségességéről – amit nehezen lehet értelmezni, hiszen adott volt a fogolycsere helyszíne és az ukrán hírszerzés nyilván tudta, hol vannak az ukrán ütegek…

 

A Belgorodnál lelőtt gép incidensével kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

 

Az ukrán fél állítja, hogy ők a maguk részéről teljesítették a fogolycsere feltételeit, biztosították az orosz hadifoglyok biztonságát a fogolycsere helyszínén. Ellenben – állításuk szerint – az oroszok őket nem értesítették, hogy a Belgorod körüli légtér biztonságát szavatolják.

 

 hirdetes_300x300  

A hírszerzés ebből azt a következtetést vonta le, hogy az oroszok szándékosan mulasztottak, hogy veszélybe sodorják az ukrán foglyokat. (Az értesítés elmulasztása vagy letagadása lényegében le is zárta a vitát, mert ettől kezdve lehetetlen megállapítani, melyik fél hazudik, mostantól mindenki a saját szája íze szerint fogja tálalni a történteket – a szerk.)

 

Ukrajna tehát nem vállalta a felelősséget a katasztrófáért.

 

Tény, hogy az oroszok az esetet propagandacélokra használják fel, ám az ukrán nyilatkozatokról is ordít, hogy próbálják hárítani a felelősséget.

 

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a sajtónak szerdán azt nyilatkozta, hogy értesültek a Belegorod megyében lezuhant repülőgéppel kapcsolatos információkról, de azokat megerősíteni nem tudja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.