Nyitókép forrása: SITA/Validated UGC video via AP

 

Új információk érkeztek az ukrán határnál, az oroszországi Belgorodnál lezuhant szállítógép kapcsán. Egyre inkább úgy tűnik, hogy amerikai légvédelmi eszközökkel lőtték le a gépet, amin az oroszok épp fogolycserére szállítottak 65 katonát. Az ukránok orosz propagandának minősítették az állításokat, ugyanakkor nem tagadták, hogy tényleg sor került volna fogolycserére, amit most elhalasztottak. Különös szalagcím-változtatások történtek ugyanakkor a gép balesete kapcsán az Ukrajinszka Pravdánál is. Az esetet magyar szempontból még szomorúbbá teszi, hogy két magyar nevű katona is életét vesztette a kilőtt gépen.

 

Mi történt?

 

Szerda délelőtt az oroszországi, ukrán határhoz közeli Belgorodnál lezuhant egy Iljusin IL-76 típusú katonai személyszállító repülőgép. Az eset hátterét akkor még tisztázatlan körülményként tálalta a sajtó. A katasztrófáról felvételek is megjelentek a közösségi hálón. Ezek szerint félig oldalára dőlve csapódott a földbe a gép, majd egy robbanást követően felcsapnak a lángok a gép megmaradt testén.

 

 hirdetes_810x300  

 

Mit írt először az ukrán sajtó?

 

Az Ukrajinszka Pravda angol nyelvű kiadása először azt írta, hogy egy S-300-as légvédelmi rendszerhez rakétákat szállító orosz repülőgépet kilőtt az ukrán légvédelem, és ezt a műveletet végrehajtók meg is erősítették számára. A megerősítés tényét az Ukrajinszka Pravda a címbe is beleírta.

 

Mit közöltek az oroszok?

 

Az oroszok azonban teljesen más információkat közöltek a géppel kapcsolatban. Vjacseszlav Gladkov, belgorodi kormányzó közölte, hogy a gépen valójában emberek voltak. Később az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a gépen 65 ukrán hadifogoly tartózkodott, akiket épp fogolycserére szállítottak.

 

Az oroszok szerint megállapodásuk volt az ukránokkal, hogy 192 orosz katonáért cserébe átadnak 192 ukrán katonát. A katonákat két gépen szállították a fogolycsere helyszínére. Mikor az első lezuhant, a másik gépet azonnal visszafordították.

 

Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke közölte, hogy a gépet „nagy valószínűséggel” Patriot vagy IRIS-T légvédelmi rendszerekkel lőtték le. Mindkét említett fegyvert a nyugatiaktól kapta Ukrajna, a Patriot amerikai, az IRIS-T német fejlesztésű rendszer.

 

Gyorsan átírták a cikk címét Ukrajinszka Pravdánál

 

Nem sokkal az első, fogolycseréről szóló orosz kijelentések után, az Ukrajinszka Pravda gyorsan megváltoztatta a gép lezuhanásáról szóló cikke címét. Eredetileg azt írták: „Iezuhant egy IL-76-os repülőgép az oroszországi Belgorod körzetben: az Ukrán Fegyveres Erők megerősítették, hogy az ő műveletük volt.”

 

A cikk ráadásul olyan forrásokra hivatkozott, akik részt vettek a gép lelövésében. A lap pedig a „sikert” propaganda célokra akarta felhasználni.

 

Hivatalosan az Ukrajinszka Pravda azzal magyarázza a cikk megváltoztatását, hogy a gép ukrán hadsereg általi lelövésének információját hivatalosan senki sem erősítette meg. Az ukrán lapok és weboldalak pedig kitartanak amellett, hogy a gép nem hadifoglyokat, hanem rakétákat szállított. 

 

Amit az ukrán katonai elhárítás elismert

 

Andrij Jusov, az ukrán katonai elhárítás szóvivője a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy tényleg sor került volna szerdán egy fogolycserére, amire végül nem kerül sor. A csere elmaradásának okaira nem tért ki.

 

Az ukrán ombudsman is üzent: mindenki tartsa a száját

 

Az ukrán ombudsman kijelentette, hogy folyik a vizsgálat az Iljusin gép ügyével kapcsolatban, majd felszólította a lakosságot és médiát, hogy ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket, és csak a hivatalos nyilatkozatokra támaszkodjanak. Arra is felszólított mindenkit, hogy ne terjesszenek nem megerősített információkat – mivelhogy az ellenség (az oroszok) alattomos, és a társadalom destabilizációját akarja elérni. 

 

Lelőtt orosz repülőgép – Az oroszok az ENSZ BT összehívását kérték, Zelenszkij is nemzetközi vizsgálatot akar

 

Az ukrán védelmi minisztérium cikkünk írásakor még mindig nem tudta megerősíteni, sem cáfolni, hogy a gépet az ukrán légvédelem lőtte-e ki.

 

Az ukrán vezérkar hivatalos közleménye pedig csak elszögezte, hogy a jövőben meg fogják semmisíteni a Harkiv irányába közeledő terrorveszélyt jelentő repülőgépeket, akár Belgorod felett is.

 

Kárpátaljai magyarok az áldozatok között

 

Nyilvánvaló háborús propaganda-célokból, de az oroszok közzétették a lelőtt gép utaslistáját. A lista két magyar nevű (Erős és Takács) katonát is említ.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.