Nyitókép: sita/AP Photo/Peter K. Afriyie

 

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte a hadifoglyokat szállító IL–76-os orosz repülőgép ukrán erők általi lelövése miatt – jelentette be szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján. Az ülést csütörtökre hívták össze.

 

Szerda délelőtt az oroszországi, ukrán határhoz közeli Belgorodnál lezuhant egy Iljusin IL-76 típusú katonai személyszállító repülőgép. Az eset hátterét akkor még tisztázatlan körülményként tálalta a sajtó. A katasztrófáról felvételek is megjelentek a közösségi hálón. Ezek szerint félig oldalára dőlve csapódott a földbe a gép, majd egy robbanást követően felcsapnak a lángok a gép megmaradt testén.

 

Ahogy az sejthető volt, az ukránok idővel elismerték, hogy ők lőtték le azt az Iljusin IL-76-ost, amiről „azt hitték”, hogy orosz rakétákat szállít, de valójában épp egy fogolycserére szállított 65 ukrán katonát, akik orosz fogságba estek. Az ukrán katonai hírszerzés azt közölte, hogy az orosz fél nem tájékoztatta őket a légtér biztosításának szükségességéről.

 

 hirdetes_300x300  

Az eset miatt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

 

„Nagyon számítunk arra, hogy a francia elnökség lelkiismeretesen teljesíti kötelezettségeit, és minél hamarabb kitűzi az ülést. Nem szeretnénk, ha megismétlődnének a 2022-es történések, amikor a megrendezett bucsai eset után (…) a brit elnökség három napon át ellenkezett kitűzni egy ilyen tanácskozást”

 

mondta az orosz diplomácia vezetője, aki szerint a szállítógép elleni támadás újabb példája annak, hogy a kijevi vezetés terrorista módszereket használ.

 

Elismerték az ukránok, ők lőtték le a saját katonáikat szállító orosz gépet

 

„Jelenleg próbáljuk megállapítani a tényeket, ami a lelőtt Il-76-os katonai szállítógépet és azokat az okokat illeti, amelyek miatt az ukrán fél ezt a bűncselekményt elkövette”

 

tette hozzá Lavrov, aki kizártnak tartja, hogy „az ukrán hivatalos személyek az ukrán védelmi minisztériumban nem tudtak arról, hogy egy ilyen csere készül”.

 

Az orosz ENSZ-képviselet később közölte, hogy a francia elnökség – „visszaélve ebből a pozíciójából eredő feladataival” –elutasította az ENSZ BT rendkívüli ülésének szerdai összehívását. Hozzátette, hogy „Franciaország abban az igyekezetében, hogy falazzon Ukrajnának”, a tanácskozást csütörtök estére hívta össze.

 

Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője közölte, hogy a világszervezetet tájékoztatták a tragédiáról, és részvétét fejezi ki az áldozatok miatt.

 

Dujarric szerint az ENSZ kész kérésre egy jelentéstevőt küldeni a Biztonsági Tanács ülésére.

 

Kárpátaljai magyarok is voltak az ukrán határnál „lezuhant” gépen

 

Zelenszkij nemzetközi vizsgálatot sürget

 

Az esettel kapcsolatban szerda esti beszédében megszólalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki nemzetközi vizsgálatot sürget a lezuhant orosz katonai repülőgép ügyében.

 

Zelenszkij elmondta azt is, hogy megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is, emellett azt vetette Moszkva szemére, hogy játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel.

 

A kijevi kormány aláhúzta: egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, hogy az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette.

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint csütörtökön 23 órakor ül össze.

 

Körkép.sk, hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!