Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Donald Tusk lengyel kormányfő élesen kritizálta a szlovák és a magyar külügyminisztert, amiért azok szermélyesen is találkoztak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az Antalyai Diplomáciai Fórumon. Tusk kirohanása részben a V4-es csúcson elszenvedett politikai vereségére vezethető vissza, részben arra, hogy kerülőúton a liberális szlovák kollégáknak segít az elnökválasztási kampányban.

 

Az egész azzal kezdődött, hogy Robert Fico szlovák kormányfőnek nekiment a pozsonyi brit nagykövet, és élesen kritizálta az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállásáért. Fico erre kemény reakciót adott (lásd cikkünket itt).

 

Nem sokkal később, hétfőn délután Donald Tusk lengyel kormányfő (szintén a liberális mainstream embere) szállt be Juraj Blanár szlovák külügyminiszterbe és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterbe.

 

 hirdetes_300x300  

Tusk szerint Lavrovval találkozni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér temetése napján „nem csupán jóízlés kérdése”.

 

„Ami az Alekszej Navalnij temetése napján zajló lakomát illeti (…), az egy újabb olyan jelzés a magyar kormánytól, amit nehezen fogadunk el politikai és erkölcsi okokból”

 

mondta.

 

Szijjártó és Blanár is találkoztak Lavrovval az Antalyában a diplomáciai fórumon. Mivel Szlovákiában elnökválasztás lesz hamarosan, a két esélyes továbbjutó közül az egyik kormánypárti, a másik pedig progresszív-atlantista, ezért a Balnár-Lavrov találkozóból politikai téma lett, amit az ellenzék igyekszik felfújni.

 

„A pozsonyi és budapesti killégák ismét bebizonyították, hogy bizonyos kérdésekben túlságosan eltérő a véleményünk. (…) Legalábbis, ami az Oroszországhoz való hozzáállást és Ukrajna megtámadását illeti”

 

mondta Tusk, aki ezzel lényegében a szlovákiai progresszív ellenzék kampányába segített be.

 

Tegyük hozzá, hogy bár Tuskot messiásként állították be a nyugati lapok hatalomrakerülése óta, több területen is képtelen teljesíteni a liberális mainstream elvárásait. Kormánykoalíciója ingatag lábakon áll, ezért a tüntető lengyel gazdák ellen nem léphet fel. A legutóbbi V4 csúcson pedig Tusk korábbi nyilatkozataitól eltérően kiderült, hogy a visegrádi formációnak nem csak hogy jövője van, de egyre nagyobb súlya is.

 

Érdemes kiemelni, hogy február végén Orbán Viktor magyar kormányfő a parlamentben köszönetet mondott a magyar kormánypárti képviselőknek, hogy nem álltak fel Navalnij tiszteletére a parlamentben. Orbán emlékeztetett, hogy az orosz-grúz háború idején Navalnij patkányoknak nevezte a grúzokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.