Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Eric Gay

 

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság kedden engedélyezte Texas számára, hogy alkalmazza az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében hozott törvényt, ami lehetővé teszi a migránsok őrizetbe vételét.

 

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű jogi fóruma ezzel megváltoztatta azt a hétfői döntését, ami a szövetségi kormány kérésére még meghosszabbította a törvény felfüggesztését.

 

Texas állam igazságügyi vezetője, Ken Paxton főügyész kedden közzétett nyilatkozata szerint a jogszabály életbe lépett. A tavaly év végén elfogadott, és az állam kormányzója által aláírt törvény értelmében Texas állam biztonságának érdekében az állami hatóságok őrizetbe vehetik a határ illegális átlépésével gyanúsított személyeket.

 

 hirdetes_300x300  

Greg Abbott Texas kormányzója pozitív fejleménynek nevezte kedden a legfelsőbb bírósági döntést, de elismerte, hogy az alsóbb szintű fellebbezési bíróságon folytatódik az általa aláírt jogszabály hatályáról szóló eljárás.

 

A Fehér Ház a szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntését követően megismételte álláspontját, hogy a texasi jogszabályt alkotmányellenesnek tartja. Karine Jean-Pierre szóvivő szerint a törvény „csak egy másik példa arra, hogy a republikánusok a határkérdést politikai célokra használják, miközben akadályozzák a valós megoldást”.

 

A Biden-kormány januárban bírósági keresetet nyújtott be a törvény megsemmisítése érdekében arra hivatkozva, hogy Texas állam megsérti a határőrizetre vonatkozó szövetségi hatáskört. Texas állam politikai vezetése ezzel szemben azt állítja, hogy azért volt kénytelen saját hatáskörben lépni az illegális határátlépések visszaszorítása érdekében, mert a Washingtonból irányított, szövetségi hatóságok nem teljesítik a törvény által rájuk rótt feladatukat, azaz az Egyesült Államok határainak védelmét.

 

A Fehér Ház szóvivője kedden ismét arra sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el a Biden-adminisztráció által támogatott törvényt, ami tartalmaz bizonyos szigorításokat a határőrizetben, és mellette többi között 60 milliárd dollárt Ukrajna számára, valamint Izrael támogatásának fedezetét is.

 

Alkotmányos válság robbant ki az USA-ban: Texas állam invázióra hivatkozva önállósította magát

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!