Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

Tovább nő a feszültség a Közel-Keleten, Izrael bejelentette, hogy ellencsapásra készül (viszont)válaszul arra, hogy Irán a hétvégén több száz drónnal és rakétával támadta területét. Némi reménységre ad okot, hogy Tel-Aviv értesítette a térség országait az ellencsapásról, és ígéretet tett, hogy olyan lépésre szorítkozik, ami nem sodorja veszélybe a térség stabilitását.

 

Fontos kiemelni, hogy Izrael nem feltétlenül van rászorulva a kemény válaszcsapásra. Az iráni drónok és rakéták 99,9 százalékát a légvédelem megsemmisítette. Valószínűbb, hogy inkább látványos ellenlépésre szánja el magát.

 

Izrael kedden hajnalban értesítette Egyiptomot, Jordániát és a Öböl menti országokat, hogy nem tervez olyan csapást, amely veszélybe sodorná a régió stabilitását.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai lapok pedig azt is tudni vélik, hogy nem is Irán területe kerül az izraeliek célkeresztjébe, hanem a Szíria és Libanon területén ténykedő iráni proxikra (Irán által támogatott fegyveres csoportok) mérnek majd csapást.

 

Az USA jelezte – eleget téve az Öböl menti szövetségesei elvárásának – hogy az eszkaláció elkerülése érdekében nem fogja segíteni a zsidó államot az ellencsapásban. Washington arra is figyelmeztetett, hogy ha Izrael Irán ellen mér komoly csapást, az az egész Közel-Keletre nézve destabilizáló lehet.

 

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy Izrael mértékletes marad, persze, ez tényszerűen csak azután jelenthető ki, hogy láttuk a válaszcsapás mértékét.

 

Az USA mindenesetre szorult helyzetbe került. A közel-keleti válság elmúlt heti eseményei megmutatták, hogy egyáltalán nem képes kontrollálni a folyamatokat a kulcsfontosságú régióban, ami méretében és intenzitásában is nagyobb háborúval fenyeget, mint amilyen most éppen Ukrajnában dúl.

 

Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ha most sikerül is elkerülni a nyílt összeütközést Iránnal, a feszültség továbbra is megmarad Izrael és a vele szemben állók (Hamász, Hezbollah, Szíria) között.

 

Kedd reggel érkezett a hír, hogy izraeli katonák egy „ismeretlen eredetű” robbanásban életüket vesztették, miután több száz méterre behatoltak Libanon területére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!