Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia/A képen Ferenc pápa és Marc Ouellet bíboros

 

Kezd kibontakozni az ateista globalisták és a katolikus egyház között egy kisebb – egyelőre csak verbális és nem politikai – szinten zajló konfliktus. A francia bíróság pénzbírságra ítélt egy bíborost. Nem a bírság a lényeg, hanem az, hogy a francia polgári bíróság beavatkozott egy minden oldalról egyházi bíróságok hatáskörébe tartozó ügybe. Nehéz elvonatkoztatni attól, a Vatikán az elmúlt hetekben kritizálta az abortusz európai alapjogok közé emelését és az eutanázia támogatását is – és mindkettőben az Emmanuel Macron államfő járt az élen, irányt mutatva az Európai Parlamentnek is.

 

A Szentszék hivatalosan, diplomáciai jegyzékben tiltakozott a vatikánvárosi francia külképviseletnél, amiért a franciaországi Lorient városának bírósága 300 ezer euró pénzbírságra büntette Marc Ouellet francia-kanadai bíborost és másokat, mert – a világi bíróság ítélete szerint – jogellenes tiltottak ki egy apácát közösségükből.

 

Az elbocsátott személy Marie Ferréol anya volt, aki a Szentlélek Domonkos-rendi Nővérei nevű rend vezetője volt, aki, miután távozni kényszerült, azt állította, hogy jogtalanul bocsátották el állásából.

 

 hirdetes_810x300  

Matteo Bruni, a Szentszék sajtófőnöke szűkszavú közleményben április 13-án annyit közölt, hogy a vatikáni államtitkárság panaszlevelet küldött a vatikánvárosi francia nagykövetségnek, amelyben jelezték, hogy a lorienti bíróság ítélete

 

„nem csak az egyház egy bíborosának mentelmi jogával kapcsolatos kérdéseket vethet fel, [hanem] „mivel a belső fegyelemre és a vallási intézeti tagságra vonatkozik, a katolikus hívek vallás- és egyesülési szabadságjogának megsértéséhez vezethet”

 

fogalmazott a közlemény.

 

A világi bíróság egyébként azt állítja, hogy Ouellet bíboros „ok nélkül” bocsátották el Ferréolt, és Ouellet és társai „nem mutattak be bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az elbocsátás a vallási közösség alapszabályának megfelelően történt”.

 

Ez tehát a politikai szint, ahol Franciaország épp most teremtett precedenst ahhoz, hogy a világi bíróságok beavatkozzanak az egyházi ügyekbe. Az éremnek azonban két oldala van.

 

A jegyzőkönyv, ami alapján Ouellet bíboros Ferréolt elbocsátotta, nem került bemutatásra, így nem is lehet tudni, mi volt a hivatalos indoklása az elbocsátásnak. A francia bíróság épp amiatt döntött az Ferréol javára, mert  átláthatatlannak tartotta a jogi döntést, amivel a bíboros egy magát 34 éve a rendnek szentelő apácát az utcára tette.

 

Ugyanakkor maga Ferréol már 2011-ben arra panaszkodott, hogy az általa vezetett közösséget ellen hangolják, ami a renden belül súlyos feszültségeket okozott.

 

Hogy pontosan mi zajlott le a Domonkos-rendi nővéreknél, nem lehet tudni, az viszont tény, hogy Marc Ouellet bíboros a pápa megbízásából járt az érintett apácaközösségben, méghozzá a kánonjog azon részével összhangban, miszerint a Vatikán kivizsgálhatja a vallási közösségek állapotát, amennyiben szexuális visszaélések, pénzügyi machinációk vagy másfajta visszaélések gyanúja merül fel.

 

Körkép.sk, La Croix

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.