Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Új lendületet vett a sajtóban a háborúpárti propaganda, amint az amerikai Képviselőház elfogadta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros katonai támogatást. Az ukrán veszteségekről, kudarcokról és kilátástalanságról szóló híreket a címlapokon az új háborús győzelmi esélyek váltották fel. A helyzet azonban továbbra is rendkívül kedvezőtlen az ukránok számára. Az oroszok áttörték a frontot, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig elárulta, mit fog lépni Moszkva, válaszul az amerikai támogatás érkezésére. A háború folytatódik, az eszkaláció mélyül.

 

Az amerikai Kongresszus felsőháza, a Szenátus még tegnap elfogadta a Képviselőház által már jóváhagyott sokmilliárdos csomagot, és Joe Biden amerikai elnök várhatóan még ma, vagyis április 24-én aláírja azt, amivel hivatalosan is elkezdődhet az amerikai szállítmányok Ukrajnába juttatása.

 

A hat hónapos belpolitikai csatározás tehát véget ér, bár egyesek pesszimisták a csomag hatékonyságát illetően, és nem véletlenül. A csomag harmada az amerikai készletek feltöltésére szolgál, a fennmaradó résszel pedig az a baj, hogy hiába van pénz, ha a piacon nincs elég fegyver, amit meg lehet venni. A nyugati raktárak nagyrészt kifogytak, a gyártókapacitást pedig még nem futtatták fel.

 

 hirdetes_810x300  

A The Washington Post szerint Joni Ernst iowai republikánus szenátor egyenesen arról beszélt, hogy Ukrajna ezt a háborút már elveszítette, az USA pedig elvesztette tekintélyét a világban.

 

A Reuters közlése szerint az első Ukrajnába menő amerikai szállítmány értéke egymilliárd dollár lesz, és katonai járművek (tankok nélkül!), Stinger légvédelmi muníció, HIMARS-muníció, 155 mm-es tüzérségi lőszer, valamint TOW és Javelin harckocsi elleni rakéták lesznek a dobozokban.

 

Az USA zöld utat adott az ATACMS nagy hatótávolságú rakéták átadása kapcsán is, ami súlyos eszkalációval fenyeget. Washington azt hangsúlyozza, hogy az ukránok „megígérték”, hogy nem fogják orosz területek ellen használni ezeket az eszközöket. Ez azonban nem jelent semmilyen garanciát, korábban is támadtak amerikai fegyverekkel orosz területeket, egyébiránt pedig elég a Kercsi-hídra támadást mérniük, hogy eldurvuljon a helyzet.

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az amerikai támogatás miatt fokozni fogja Ukrajna logisztikai központjai elleni támadásait, hogy megsemmisítse a beérkező nyugati fegyverek készleteit.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teszi a dolgát, és nagyokat hajlong az USA előtt, és Amerikát a demokrácia jelzőfényének nevezte:

 

„Ez a szavazás megerősíti Amerika szerepét, mint a demokrácia jelzőfénye és a szabad világ vezére”

 

Hozzátesszük, hogy Zelenszkij mandátuma május 20-án lejár, de az elnökválasztásokat nem írta ki a háborúra hivatkozva, a parlamenti választásokat (amit pártja szintén elveszítene) pénzhiányra hivatkozva halasztotta el. Ennyit a demokráciáról.

 

Az ukránok közben az orosz Szmolenszk és Kurszk ellen intéztek támadásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.