Év végi összeállítás rólunk és olvasóinkról. Honnan, hányan, mit olvastak legtöbben a Körképen, melyek voltak az idei év legnagyobb érdeklődést kiváltó írásaink. Best of Körkép 2011.

2011-ben a mai napig 212 bejegyzésünk született. Ez 11-el több, mint tavaly. Kommentekből 1076-et kaptunk (egy éve több volt), ami 5 hozzászólást jelent cikkenként.

Egy blog minőségének fokmérőjét nem csak az olvasottság és a kommentek száma határozza meg. Legalább annyira fontos, hogy az adott írást hányan veszik át, linkelik, osztják meg. Magyarán, milyen az idézettségi mutató, mennyire képes tematizálni. Úgy gondoljuk, hogy az utóbbiak terén nincs okunk a szégyenkezésre. Írásainkból rendszeresen tallóznak úgy a hazai, mint a külföldi portálok, napilapok, hetilapok. A Körkép egy-egy írása idén már offline is megjelent a szlovákiai magyar hetilapokban.

Olvasottsági adatainkat a google analytics segítségével mérjük. Eszerint 2011-ben 220 ezer oldalmegtekintést kaptunk, 115 ezer látogatónk volt (tavalyhoz képest + 3 %), ebből közel 53 ezer egyedi (tavalyhoz képest + 6 ezer). Olvasóink átlagosan három percet töltöttek el webhelyünkön, 1,92 átlagos oldalmegtekintéssel, 66 %-os visszafordulási aránnyal. Mivel saját szerveren futunk, és egyetlen nagy blogszolgáltató oldalán sem vagyunk jelen (blog.hu, blogspot, blog.sme.sk, stb.), melyek eleve produkálnak bizonyos olvasottságot, a számokkal elégegettek vagyunk. Tartjuk magunkat, sőt, tavalyhoz képest még növekedtünk is.

Forgalmi forrásaink közül néhány:

 hirdetes_300x300  

1. bumm.sk

2. facebook

3. google

4. vybrali.sme.sk

5. egyenesen

6. ujszo.com

7. sme.sk

8. mandiner.hu

9. diakhalozat.sk

Látogatóink a világ 89 országából érkeztek, ami 2010-hez képest hat országgal több. Köztük olyan helyekről is, mint Nicaragua, Jemen, Kenya, Mauricius, az Egyesült Arab Emirátusok (18 alkalommal), vagy éppen Új-Zéland. A TOP 6 ország, ahonnan a Körképet olvassák: Szlovákia, Magyarország, Csehország, Nagy-Britannia, Németország és az USA.

Ami a hálózati szolgáltatókat illeti, a 14. leggyakrabb szerver, ahonnan találatokat kapunk, a szlovák parlament (összesen 831-szer). Az első ötvenben Pozsony, Brünn, Prága, Budapest különböző egyetemei is megtalálhatók, csakúgy, mint a komáromi Selye János Egyetem. Az Európai Parlamentből 66, a Magyar Országgyűlésből 67 alkalommal látogattak meg minket. A google szerint a szlovák rádióból majdnem minden nap (211), az Új Szóból naponta többször is olvassák a Körképet (384).

A tiz legolvasottabb írásunk 2011-ben:

1.  Lekári mi počas štrajku zabili dieťa (13 ezer olvasottság)

2.  Dobrí Maďari, zlí Maďari a nálepky (5 951 olvasottság)

3.  Južné Tirolsko a južné Slovensko – dva svety v rámci Európy (4529 olvasottság)

4.  Csíksomlyó 2011 és a szlovák lobogó (Képriport) ( 3202 olvasottság)

5.  A fagyi visszanyal : Érsek Árpi esete a Facebook-kal (1 780 olvasottság)

6.  Csáky az MKP Gyurcsány Ference (1 578 olvasottság)

7.  Leszünk-e még 400 ezren? (1 495 olvasottság)

8.  Magyarország: fegyverbe? (1 396 olvasottság)

9.  Szigeti: ha a Fidesznek nem kellünk, jó lesz Bajnai Gordon is (1349 olvasottság)

10. Az ismeretlen szomszéd – szlovákoknak Magyarországról (1326 olvasottság)

Amint látható, 2011 legolvasottabb három cikke szlovákul jelent meg, és mind a három Sme online címoldalas lett. Továbbra is valljuk, hogy a szlovák-magyar viszonyról, ha eredményt akarunk elérni, egymás nyelvén kell véleményt cserélni. Hogy megismerjék, mit gondolunk Ennek van értelme, kevésbé annak, ha magyar nyelven, magyar a magyart győzködve publikál a szlovákokról, akikhez így el sem jut az üzenet.

Külön öröm számunkra, hogy tavalyhoz képest idén tovább gyarapodott a hirdetőink száma.  A Körkép természetesen a jövőben is nyitott a hirdetési igények iránt leszünk (lásd médiaajánlat a menüsor jobb oldalán) bizonyos időre sikerült is találnunk a blogunkra. Megtisztelő számunkra, hogy szépen gyarapodik facebook fanpage-ünk is, ahol immár 890 fölötti rajongónál tartunk (egy év ajaltt eg 345 új rajongót jelent. Köszönjük).

2012

Ami a jövő évet illeti, továbbra is rendszeresen nyomon követünk majd minden fontos eseményt, lehetőleg minél érdekesebb, elemzőbb formában. Csakúgy mint idén, terveink szerint a politikán, közéleten kívül más témakörök (kultúra, művészet, zene, tudomány, sport, gazdaság) is hangsúlyt kapnak. "Szerkesztőségünk" továbbra is nyitva áll az új emberek,  erősítések előtt. Szívesen fogadunk mindenkit, aki eredeti ötlettel, javaslattal, elképzelésekkel rendelkezik, és szeretne a Körképen publikálni. 2012-ben folytatni fogjuk a megkezdett utat, azaz a szlovákokkal szlovák nyelvű konzultációt közös dolgainkról.

Tegyük együtt jobbá, élhetőbbé, érthetőbbé, olvashatóbbá 2012-t.

Boldog Új Évet kíván minden kedves olvasójának a Körkép csapata.

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!