Hedvig-tüntetés Pozsonyban, Iveta Bartošová tragikus halála, beindult a kampány az EP-be, bunyó a kupadöntőn, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben, madridi házidöntő a BL-ben, és végül a hét legjobb kommentjei.

Az elmúlt hét nap hét eseménye hét percben. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Magyarok és szlovákok százai tüntettek Pozsonyban Hedvigért

Szerdán mintegy 700 fős tüntetés zajlott a szlovák fővárosban Malina Hedvigért és az igazságszolgáltatás jelenlegi állapota ellen.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A megmozdulást a Most-Híd elnöke, Bugár Béla kezdeményezte, felhívására  a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szervezte meg a tüntetést. A megmozduláson mi is ott voltunk, képgalériánk videókkal együtt itt megtekinthető.

Malina Hedviggel a héten a Magyar Nemzet is interjút készített. „A támadás megtörtént. (…)Ha kinyomozták volna az ügyet, és elfogják a támadókat, abból Szlovákiának lehetett volna külpolitikai problémája. Talán így akarták palástolni az ügyet, esetleg valóban hittek abban, hogy ez egy magyar konspiráció, amire igyekeztek lecsapni.Nyilatkozta a Nyitrán megvert egykori diáklány.

 hirdetes_810x300  
22
Mintegy hétszázan tüntettek Malina Hedvigért Pozsonyban. Kép: Körkép.sk

2. A bulvársajtó a halálba kergette Iveta Bartošovát

Kedden a vonat alá ugrott és meghalt Iveta Bartošová cseh énekesnő. A bulvársajtó hosszú évek óta vadászott rá, magánéleti problémái hálás témát szolgáltattak, a média semmitől sem riadt vissza, hogy informáljon róluk.

„A cseh bulvár évek óta Iveta Bartošovából él. Nem gondolja, hogy meg fogják őt ölni ezzel?

De igen, megöljük őt. Ehhez ő maga is hozzájárul, de erről most ne beszéljünk.”

nyilatkozta Pavel Novotný, az egyik cseh bulvárújság főszerkesztője. Sajnálatos módon ez össze is jött nekik. Az eset után felmerült a bulvársajtó társadalmi felelőssége is, komoly vitákat kiváltva az emberek között.

bartosova
Iveta Bartošová a vonat alá ugrott és meghalt.

3. Elindult a harc a jól fizető brüsszeli helyekért

Szombaton hivatalosan is kezdetét vette a választási kampánya május 24-i EP-választások előtt. Rekordszámú, 29 politikai tömörülés indít jelölteket Brüsszelbe. Az MKP Galántán kezdett, ahol kultúrműsor keretében mutatta be választási listáját. Az erről készült képek itt megtekinthetők.

A Most-Híd a szokás köröket (billboardok, videóüzenetek) leszámítva egyelőre alszik.

4. Ukrajna napjai meg vannak számlálva

Keleti szomszédunknál egyre nagyobb méreteket ölt a káosz, közeleg a háború. Pénteken a kelet-ukrajnai Odesszában mintegy negyvenen haltak meg, amikor az ukrán és oroszbarát összecsapások keretében felgyújtottak egy épületet. A rebellisek az ukrán hadsereg két helikopterét is lelőtték, mindkét pilóta életét vesztette. Putin és az EU illetve az USA egymásnak üzengetnek. A térségben korábban elfogott EBESZ megfigyelőket, köztük egy cseh állampolgárt időközben elengedték fogvatartóik.

ukrajna
Ukrajnában egyre forróbb a hangulat. Kép: SME

5. Meccs előtti terror a szlovák kupadöntőn. A kereskedelmi tévé riportere sem úszta meg verés nélkül.

Csütörtökön játszották a szlovák kupa döntőjét, ahol a két futballcsapat, a Slovan és a Kassa szurkolói között óriási verekedés tört ki. Tévénézők ezrei nézhették, ahogy a huligánok a pályán rohangálnak, egyikük a gyepszőnyegen érte utol és ütötte ki szabályosan ellenfelét. A rendbontások megfékezésére készült új szurkolói törvény egyelőre hatástalan. A SME képgalériája önmagáért beszél.

Slovan-Kassa
Az egyik kassai szurkoló beszaladt a pályára és pólóját levetve provokált. A Slovan szektorból egy másik utána eredt, majd kiütötte. Kép: SME

6. Madridi házidöntő a BL-ben

A héten az is eldőlt, hogy madridi házidöntő lesz az idei BL-ben. A Real Madrid Münchenben verte  csúfosan a Bayernt 4:0-ra, az Atletico Madrid a 0:0-ás hazai első meccs után idegenben győzte le 3:1-re a Chelseat.

mourinho_guardiola
Guardiola és Mourinho csapata kiesett.

Mourinhonak és Guardiolának van miről gondolkodnia.

7. A hét hírei mellett mostantól a hét kommentjeit is közzé tesszük honlapunkról és a Körkép Facebook-oldaláról.

Mária Juhász: Tetszett Csonka Ákos írása ! Igen ! Régóta TORZ , és sokszor tudatosan TORZÍTOTT a felvidéki magyarságtudat ! Mert ebből ilyen-olyan látszatkeltéssel , és önös érdekeket szolgáló hazugságokkal nagyon jól megéltek /és megélnek/ a „könyökölők” ! Sajnos , ezt mindig „csukott szemmel” vették tudomásul Magyarországon! Nem „tisztogathattak” helyettünk! Anyagi támogatást , „jó helyzeteket” biztosítottak /biztosítanak/ , kitüntetéseket osztottak /osztanak/ számukra is , – az önfeláldozón nemzetmentő munkát vállalók nagy döbbenetére , és megzavarva ezzel sokak igazságérzetét . Szerintem tehát első feladataink egyike : „tiszta vizet önteni a pohárba” , és megnevezni a mindenkori haszonlesőket , – akarnokságukkal együtt leleplezve borzalmas károkat okozó , gyalázatos , nemzetellenes tetteiket!

(Csonka Ákos: Nemzetpolitika felvidéki szemmel)

Július Szarka: Hol van ilyenkor az Únió? Ez az ügy nem annyira fontos, mint az uborkák görbülése?

(Így tüntet a felvidéki magyar – Hedvigért)

Jancsó Péter: elég szomorú, hogy idáig jutott az „újságírás”… bulvár egyenlő hiénák…

(Iveta Bartošová halálára.)

Molnár Barnabás: Remek cikk! Nem kevés ösztönzést és motivációt nyújt olyan embereknek, mint amilyen jómagam is vagyok – leendő mérnök informatikus és felvidéki magyar. Bár Magyarországon tanulok, gondolom hasonló feltételekkel és kitartó munkával elérhető ugyanez, sőt. :) Minden elismerésem! Sok sikert a jövőben! ;)

(Valami Amerika: irány a Szilícium-völgy. Felvidéki magyar sikersztorik I.)

Körkép.sk

Nyitókép: Pravda

  Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!