Huba
 • HUF: 406.52
 • USD: 1.01
 • 21 °C
 • 28 °C

Hirdetés (X)

média

Az Iszlám Állam olyan, mint az egykori hunok – ismét magyarellenes cím a SME-ben

Frissítve: 21.46Semmi új nincs az Iszlám Államban. Már a szkíták, hunok és a mongolok is jártak itt.“ Harsogja a SME.sk címlapján és szombati, nyomtatott kiadásának 32. oldalán is. A legolvasottabb szlovák portálról van szó, melyet havonta több mint két millió egyedi olvasó követ.

Hunok, mongolok, és az Iszlám Állam. Az iraki és a szíriai szörnyűségekben semmi új nincs. A sztyeppe harcosai már évezredek óta mindig feltűnnek valahonnan.

A szerző Stephen L. Carter, a Yale egyetem professzora, a Bloomberg View kommentátora, ahol az írás eredetileg megjelent.

Csakhogy teljen más címmel, mint ahogy a SME tálalja, a hozzáköltött felvezető szöveg sem található ilyen kontextusban az eredetiben.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A hunokról és Attiláról ugyan valóban olvashatunk a cikkben, Stephen L. Carter mégis „Iszlám Állam – évszázadok óta ismert taktika“ címmel jegyzi azt eredetiben.

Mondanunk sem kell, hogy szlovák-magyar kontextusban a hunok kiemelése ilyen formában teljesen más alaphangulatot ad a cikknek.

A SME megint hangulatot kelt

Tudja ezt jól a SME is, ezért csinálja. Peter Morvay, a szlovák újságírás szégyenének Magyarországot gyalázó irományai, Gregor Martin Papucsek, a szlovák közrádió Orbán-kormányt rendszeresen lejáratni igyekvő tudósításai mellett a magyarokkal szembeni hangulatkeltés egy újabb eleméről van szó.

A következmények ismertek: Ján Slota gyalázkodásai a pónilovakon érkező mongol-magyar hordákról, a magyarokat a hülye szinonimájaként bemutató szlovák szlengszótár, a párkányi vasútállomáson magyarul jegyet kérő, de a jegykiadótól durva sértegetést kapó, a cserkészeket a Duna túloldalára küldő atrocitás, a kassai Szent István-szobor megrongálása mind mind annak a jele, hogy a magyarellenes hangulat tudatos generálása táptalajra talál.

A magyar identitás rombolásának eredményével tízévente szembesülünk.

Király Zsolt

U.I. A hunok és a magyarok közti kapcsolat, lehetséges közös eredetük vitatott.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Errol
2014. Sze. 08. 08:36

Nem szégyelled magad, egy ilyen cikkben leírni, hogy valaki más kelti a hangulatot, miközben te vagy az, aki leginkább kavarja? A magyarokról még egy fél szó sincs benne, a hunokról, akikkel a kapocs eléggé megkédőjelezhető, és a cikkben ugyanígy hanyagolt, meg semmilyen negatív dologról nem írnak. Az egész cikk a keleti nomád népek és a nyugat konfliktusáról szól a magyarokra való utalás legkisebb jele nélkül. Aki ebbe a magyararellenességet látja bele, annak nem csak a történelmi tudása gyenge, de a valósággal való kapcsolata sem túl erős, és ha erről még cikket is ír, akkor még a korrekt hozzáállás is minimum megkérdőjelezhető. Ahogy Morvayról írod, hogy a szlovák újságírás szégyene, úgy vagy te vagy a felvidéki magyar újságírásé.

  beeble
  2014. Sze. 08. 23:54

  Valóban, aki profi történész vagy akit érdekel a téma, az tud a hun-magyar rokonság vitatott voltáról. A világ maradék 99,5%-a - beleértve a szlovákokat is - viszont a magyarokat a hunokkal azonosítja. Mond neked valamit az a szó, hogy Hungary? Vagy a magyar sportolókat az egész világon jelölő HUN rövidítés?

   Horváth Aladár
   2014. Sze. 09. 00:09

   Pontosan. A SME nagyon jól tudta, mit csinál, amikor az eredeti címet megváltoztatva beleírta a hunokat és hozzáírta a saját felvezető szövegét. Valamicskét tudok angolul, és eredetiben tényleg nem így van.

  tyukodi pajtás
  2016. Már. 15. 08:45

  Király Zsolt szabadon mondja el a véleményét, ÉS ebben a véleményben - ahogyan azt a korábbi hozzászólások is megerősítik - a tényekre szorítkozik. Ha minimális történelmi ismeretei lennének a SME bunkó újságíróinak, akkor kapásból, nekik kellett volna elsiklaniuk Attila és a hunok felett. Attól, hogy az egyik is meg a másik is nomád volt, ugyanis csakis a különbözőségek vannak a hunok és az Iszlám állam között. A legnagyobb az, hogy a szkíták, a hunok és a mongolok is SZTYEPPEI nomádok voltak, az Iszlám Állam pedig egy éghajlati övvel lejjebb a SIVATAGI nomádságnak a nomád ZSIDÓK, berberek, beduinok a valamikori Bizánci és Újperzsa Birodalmak HŰBÉRESEI-nek, mintsem HÓDÍTÓINAK az utódaival rokoníthatók. De mi is várható tőletek, a SME-től, ha a szlovák történelmet is a náci módra megalkotott mítoszokra (a valójában a Száva vidékén létezett Nagy-Morva értsd: Ómorva Birodalom, Szvatopluk ősszlovák király, Cirill-Metód mítosz, stb.) alapoztátok!? Ami pedig a Morvay - Király Zsolt újságírás ténybeli tartalmát illeti, és fő irányultságát, különbséget kellene tenned a felvidéki magyarságot az anyaországától és az őt segítő kormányától hamis állítások, hazugságok, csúsztatások útján történő ELIDEGENÍTÉS, ÁROKÁSÁS, gyűlöletkeltés és a Király Zsolt által nem kifogásolható szlovák soviniszta, a magyarságtudat rombolása elleni, de semmiképpen sem a szlovákság egésze ellen irányuló, azt szóvá tevő publicisztikája között.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket