Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

média

Szövetség-Aliancia: Gyimesi is megszavazta a nemzetiségi tévéműsorok kötelező szlovák feliratozását

A Körkép.sk a témában kereste Gyimesi Györgyöt is, aki mára ígért reakciót.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: aug. 12, 10.50 A Szövetség-Aliancia szerint mivel a párt nincs a szlovák parlamentben, hiányzik a magyar érdekképviselet a törvényhozásban. Forró Krisztián pártelnök szerint Gyimesi György nem képes ellátni ezt a feladatot.

 

Forró mindezt a nemzetiségek nyelvén sugárzott műsorok feliratozási kötelezettségével magyarázza, melyet a parlament fogatott el.

 

A Szövetség tavalyi év végén több módosító indítvánnyal is élt az erről szóló készülő jogszabállyal kapcsolatban. Az illetékes minisztériummal történt egyeztetés után külön sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy sikerült eredményt elérniük. Forró szerint ígéretet kaptak arra, hogy a törvényből kikerül a kötelező feliratozás a nemzetiségi tévéműsorok esetében. Ez nagyban segítette volna a magyar nyelvű televíziós műsorok gyártását.

 

Ezzel szemben a parlament az utolsó pillanatban mégis megszavazta az OĽaNO egyik képviselőnőjének módosító javaslatát, miszerint marad a feliratozási kötelezettség.

 

A Szövetség-Aliancia rámutatott, hogy az erről szóló módosítást a két magyar nemzetiségű kormánypolitikus, Grendel Gábor és Gyimesi György is megszavazta.

 

„Mi több, Gyimesi maga írta alá a módosító javaslatot. Felszólítjuk ezért az OĽaNO képviselőjét, hogy hozza rendbe a hibát“

 

– fogalmazott Forró.

 

A párt egyúttal az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is fordul a kérdésben, a szlovák jogszabály ugyanis elmondásuk szerint szembemegy a Velencei Bizottság ajánlásával.

 

A Körkép.sk a témában kereste Gyimesi Györgyöt is, reakcióját itt közöltük.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. aug. 12. 06:44

szoval ennyit Gyimesirol remélem kijozanodtatok belole Grendelt pedig sohasem érdekelték a magyar ugyek

BZoltán
2022. aug. 12. 14:50

1995-ben az ún. "jazykový zákon" már tartalmazza ezt a rendeletet is. Már elfelejtettük az akkori büntetéseket ? Például az egynyelvű hirdetőtáblákért, az egynyelvű hirdetések (falusi hsngszórók),....vagy kötelezni próbálták azt is, hogy egyes CSEMADOK alapszervezetek meghívójaikon a magyar nyelv mellett legyen ott a szlovák nyelv is. A példák sorát lehetne folytatni.Engem nem zavar, ha a magyar adás alatt a beszédnek hű szlovák szöveg is megjelenik.Miért baj az, ha a szlovák is megérti a munkánkról, céljainkról, bajainkról, problémáinkról szóló műsort ?

    Petike
    2022. aug. 13. 08:24

    persze hogy nem baj ha szlovák nyelven is fel van tuntetve én Gyimesi képmutatásárol beszéltem hogy nem lehet hinni neki

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket