Nyitókép: rtvs live, reprofoto

 

Az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa szerint a jelenlegi kormány jobban szolgálja Ukrajna érdekeit, mint a saját állampolgáraiét. Mondta ezt azután, hogy ellenezte a szlovák MiG-29-es vadászgépek átadását Kijevnek.

 

Szavaira kemény kirohanás volt a válasz a két liberális politikus, Kollár és Cigániková részéről. Utóbbi szemenszedett hazugságnak értékelte a vádakat. Előbbi oroszbarát ügynöknek és trollnak nevezte Gyimesit. Válaszul a magyar képviselő úgy reagált, hogy vitapartnere csak nevében demokrata, aki nem fogad el semmilyen más ellenvéleményt, és ha valaki ellenkező álláspontra helyezkedik, azt automatikusan Putyin szélsőségesének, megengedhetetlen dolognak nevezi.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Ez a liberálfasizmus élő adásban“

 

– védte meg magát Gyimesi. Aki szerint hivatalnokkormány kinevezésének nincs sok értelme, hiszen már a mostani is annak tekinthető, ahol az OĽaNO-nak alig két minisztere maradt.

 

Szlovákiában az emberek gondokkal küszködnek. Az élelmiszerárak 30 százalékkal emelkedtek, küzdünk a magas enerigaárak ellen, önök pedig ezzel szemben valami teljesen mással foglalkoznak

 

– vetette oda Gyimesi, aki szerint Heger kinevezett kormányfő pártja, a Demokraták csak nevében tekinthető annak és felülről lett létrehozva.

 

Gyimesi György. Kép forrása: RTVS live, reprofoto

 

 

Gyimesi a műsorban elmondta azt is, hogy szeretné, ha a kormány rákényszerítené az üzletláncokat arra, hogy nyilvánosságra hozzák haszonkulcsaikat.

 

„Hogy lássuk, mennyit keresnek“

 

– javasolta.

 

Ugyanakkor segítségnek nevezte a gyermekenként járó 200 eurós támogatást, amennyiben a szülő dolgozik. Gyimesi kiemelte, hogy a legelesettebb, valóban rászorultak támogatását tartja fontosnak, melynek érdekében a Slovnaft megadóztatását is támogatja.

 

Főleg akkor, ha Szlovákiában 70 százalékos különadót rónának ki az olajvállaltra, miközben Magyarországon az anyacég, a MOL 95 százalékos különadót fizet be az államkasszába.

 

A Slovnaft vétóra szólította fel Čaputovát. Világi sokallja a 70 %-os adót, bár Magyarországon 95 %-ot fizet

 

Tempós, feszes vitát hozott a szlovák közmédia vasárnap déli politikai vitaműsora. Az 5 perc múlva 12 adásában két kormányoldali és két ellenzéki politikus kapott teret. A konzervatív, nemzeti oldalat Gyimesi György (OĽaNO) és Peter Pčolinský (Sme rodina) képviselte, akikkel liberális, progresszív oldalról Jana Bittó Cigániková (SaS) és Miroslav Kollár (most épp Demokraták) vitázott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.