A Szlovák Köztársaság Kormányhivatalától nem messze, a Szabadság tér és a Zsolnai /Štefánovič utcák találkozásánál szellem villamosmegálló árválkodik. Neve feketével kitakarva, és bár a villamosjelző szemafor még mindig működik, a sínek között kibukkanó hosszú fűszálak jelzik: itt ugyan hiába várna bárki bármit is.

2011 novemberében ment el erre az utolsó villamos, ezután beszüntették, a főállomáshoz vezető sínek katasztrofális állapota miatt. A vonatállomásra járó villamosokra márpedig nagy szükség volna. Az erre járó 2-es, 3-as és 8-as villamos pályát váltott, a 13-as villamos végképp eltűnt, a város közlekedésében betöltött fontos szerepe ellenére. Ez a vonal kötötte össze ugyanis a Šafárik teret, azaz a belváros egyik közlekedési csomópontját a főállomással. Helyette most az  x13-as villamospótló busz jár, aki viszont erre utazik, tudja, hogy nem az igazi. Hiszen a villamos azért csúcsidőben sem szokott normális körülmények közt dugóba keveredni.

Az x13-as útvonala

Ha az átépítés annyire fontos, mint ahogy a város vezetése többször is hangsúlyozta, akkor miért nem történik semmi az ügyben? Tehetnénk fel a logikus kérdést. A válasz a főállomás felújításának kálváriájáig nyúlik vissza, mely 2001 óta húzódik, és úgy tűnik, messze még a vége.

Aki leszállt már vonatról Pozsonyban, vagy azzal büntették az égiek, hogy várakoznia kellett a vonatállomáson, tudja, miről beszélünk. Ha azt mondjuk katasztrofális, még finoman fogalmaztunk. Bűz, szemét, elfogadhatatlan higéniai körülmények, kétes alakok és hajléktalanok mindenhol.

A főállomás belső csarnoka
Lejárat a villamosmegállóhoz. 2011 novembere óta lezárva.

2001-ben dolgozta ki a főváros a Szlovák Vasutakkal közösen, hogy miként képzelik el a terület felújítását, majd meghirdették a pályázatot, amit az Igor Ballo vezette Transprojekt nyert el. A Transprojekt ezután az IPR Slovakia vállalatot kérte fel a kivitelezésre, melynek ügyvivője szintén Ballo. Szavai szerint 2006-ban nyújtották be a kérvényt, hogy megkapják a területrendezési tervet, amit hivatalosan 2010-ben meg is kaptak. Ekkor már csak az építkezési engedélyek beszerzése volt hátra, és úgy tűnt, mindenki fellélegezhet: 2011 elején el is kezdődhet az állomás épülete és közvetlen környezete, a (most már) Liszt Ferenc tér felújítása.

Hajléktalanok az épület előtt
Tönkretett kispadok az állomás mellett.

A tervek nagyon ambíciózusak voltak, a Főállomás és környéke szinte a felismerhetetlenségig alakult volna át. Az épületből lebontották volna a kommunizmus alatt felhúzott acélszerkezetet,  visszaállítva az eredeti, Pfaff Ferenc által még a századfordulón tervezett eklektikus homlokzatot. A villamosok a Štefánovič utcától kezdve földalatti pályán futottak volna. A tervekben szerepelt a kereszteződések kiszélesítése, egy aluljáró a gyalogosoknak, kerékpárutak és egy 150 üzlettel, mozival, bowling pályával és discoval felszerelt bevásárlóközpont, valamint többemeletes adminisztratív épületet megépítése is.

 hirdetes_300x300  
Ilyen volt a századelején, és ilyen lenne a felújított eklektikus homlokzat. Ezt ma acél és betonszerkezet takarja.

A beruházást összesen 200 millió euróra becsülték és körülbelül 3 év alatt épült volna ki a főállomás új formája.

Az egésszel csak egy baj van: hogy a rendelkezésre álló információk szerint az építkezési engedélyeket máig nem kérvényezte a Transprojekt/IPR Slovakia, sőt, továbbra sincs pénzügyi befektető, aki társulna hozzájuk, pedig már állítólag 2011 óta tárgyalnak. Sőt, ekkor a tervek még nem is voltak egészen készen, holott az elkészítésükre a beruházónak több éve volt. (Az eset érdekessége, hogy egy egy évvel korábbi interjúban Ballo azt állította, minden kész, már csak a területrendezési tervre várnak. Miután megkapták, a kész tervek és a beruházók hirtelen sehol sincsenek.)

 

Az állomás belső terének terve. Videó róla ezen a linken tekinthető meg - http://www.ipr.sk/sk/projekty/multifunkcne-centra/predstanicne-namestie-icc

Közben megjelentek az építkezés ellenzői is, ugyanis a bevásárlóközpont felhúzása körülbelül 630 fa kivágásával is járna, 233 ezer euró eszmei értékben. A környezetvédők a helyi mikroklíma megváltozásával érveltek. Azaz porosabb lesz a levegő, melegebb a környezet, erősebb a szél és az utcazaj. A modern épületetek elfednék a történelmi pályaudvar épületét. A közterület beépítéséről az ott élőket ráadásul senki nem kérdezte.

Igor Ballo a SME-nek tavaly márciusban elmondta, 2016. december 31-ig be kell fejezniük a felújítást és az építkezést, különben a cég   365 ezer eurót bukik, amit a földterületekért adott, valamint elesik 500 ezer és a 675 ezer eurótól is, amit a vasútnak illetve a fővárosnak fizetett ki a terület bérléséért.

A Transprojekt még Pozsony előző polgármesterével, Andrej Ďurkovskýval írta alá első szerződését a jövőbeli adásvételi szerződésről (tegyük hozzá lóhalálában, hiszen Ďurkovský a papírokat polgármestersége végnapjain firkantották alá). Ebben első részletként a városi telkekért a cég alig 365 eurót (!!) fizetett ki. A maradék 23,4 millió eurót a felújításba kellett volna fektetni, például a villamossínek kijavításába és a földalatti villamos-sínpár megépítésébe.

És itt érkeztünk vissza a kezdetekhez. Pozsonynak, ha sikerülne is uniós támogatásokból pénzt szereznie a sínek felújítására, meg van kötve a keze, míg nem lép a Transprojekt. Hisz minek felújítani egy olyan szakaszt, ami lehet, hogy pár éven belül úgyis a föld alá kerül? A Transprojekt pedig addig nem építheti fel a bevásárlóközpontját (amelyből a fő bevétele származna), míg fel nem újította a villamossíneket.

A főváros képviselőtestülete idén februárban tárgyal a hogyan továbbról. Ekkor döntenek a város és a cég közti további együttmüködési viszonyról, valamint a projekt jövőjéről. Többféle elképzelés is van – például, hogy a területet újra, más körülmények közt kiadnák a Transprojektnek (Sven Šovčík városi képviselő – SDKÚ ). Ján Budaj városi képviselő (Alulról Jövő Változás – Zmena zdola) szerint inkább a biztosat kéne választani, és a villamossíneket felújítani saját erőből, a beruházó (és tegyük hozzá: alagút) nélkül.

Egyelőre marad ez a látkép.

Pozsonynak ez a projekt lassan olyanná válik, mint Budapestnek a négyes metró. Ígérgetik, ígérgetik, de sehol semmi. Miközben a vonatozó turisták a jelenlegi állapotok közé érkeznek, és innen mennek tovább. Vajon milyen benyomásokkal?

A fővásorba ingázóknak és helyi lakosoknak pedig addig nem marad más hátra, mint igyekezni egyre kevesebb időt a vonatállomás környékén tölteni, vagy zötykölődni az x13-as villamospótló busszal a dugókban.

Lengyel Diana

Képek forrása: sme.sk, cas.sk, ipr.sk

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Ajánlott cikkeink Pozsonyról:

Krajcer és a 7 millió krajcáros ajándéka a művészetnek

Mi lett veled PKO –  történet vége

Mi lesz veled PKO?

A Nagy Nemzeti Stadion

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!