Legyen bármilyen is az időjárás kint, ez nem tántorítja el a szervezőket attól, amit e sorok olvasói számára készítenek. A Hory a mesto, azaz a Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválja idén 14. alkalommal nyitja meg kapuit. Április 10-14. között 5 napon keresztül a pozsonyi Aupark Cinema City multiplexben utazhatjuk körbe a világot.

A fesztivál ideje alatt 48 film kerül bemutatásra a világ 11 országából. Köztük 12 szlovák is, melyeket nagyrészt maguk a készítők, mint például Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar, Martin Grajciar, stb. mutatnak be nekünk.

Autana

A 15 meghívott vendég közül 7 külföldi, köztük olyan nevek, mint a világ elsőszámú szólómászója az amerikai Alex Honnold, a cseh csodagyerek Adam Ondra, aki talán a legnagyobb név a sziklamászók között, az olasz Maurizio Zanolla közismert nevén Manolo, aki az első sziklamászók egyike, aki 8b nehézségű utat mászott, a német hegyikerékpáros legenda Hans Rey, a szlovák Filip Polc vagy a lengyel hegymászóikon Alek Lwow, stb.

A filmek a korábbi években már megszokott szekciókban lesznek megtekinthetők: Föld, Szikla, Levegő és Víz.

 hirdetes_810x300  

A legérdekesebbekből csemegézünk:

A jégmezőn keresztül c. film két ausztráliairól szól, akik eltervezték, hogy az Antarktisz partjáról indulva egészen a Déli-sarkig jutnak és vissza. 3 hónapon át, teljesen önerőből. A film a vancouveri VIMFF fesztiválon Grand Prix díjat nyert.

Further

A jeget kergető – James Balog természettudós filmes és fényképész dokumentumfilmje a sarkvidék jéghegyeinek olvadását mutatja be

De természetesen ezen kívül első osztályú szlovák útifilmekből sem lesz hiány:

Vlado Limek, Ján Smoleň és Tomáš Brt hegymászók Grönlandon eltöltött hat hetes expedíciójáról A grönlandi patkányok című film szól, mely megnevezés szleng azokra – ahogy a Körképnek Limek elmondta – , akik rengeteg időt töltenek különböző sziklafalakon, és közben borzasztóan jól érzik magukat.

krysy

Rastislav Hatiar 3 filmmel is jelentkezik:

Vonzódás – a base jumpingot mutatja be. Igen, arról a sportról beszélünk, melyet Szlovákiában összesen ketten végeznek, közülük is az egyik már felhagyott vele. A 6 perces videó anyaga évek alatt  jött össze, és a legszebb, leglélegzetelállítóbb basejumper felvételek egyvelege Európa különböző tájairól.

base

Gyilkos szépség – ez a film két paraglidingerről szól, akik a világon elsőként repültek el a világ második legmagasabb csúcsa, a K2 alaptáboráig. Teljesítményük annyira hihetetlen volt, hogy a világsajtó sem hitte el és nem volt hajlandó beszámolni róla egészen addig, amíg a két srác meg nem mutatta a GPS koordinátákat.

Alacsony-tátrai sugárhajtású gép – egy speciális, 100 km hosszú futóverseny végig az Alacsony-Tátra gerincein keresztül, magaslati viszonyok között, mindenfajta külső segítség nélkül, ahol legfeljebb 200 páros rajtolhat.

stihacka

A Kísérőrendezvények közül említést érdemel az ún. Base Camp, azaz a helyszínen felállított mászó fal, ahol mindenki kipróbálhatja ügyességét, az outdoor minikiállítás és különféle fotókiállítások, melyek fődíja kéthetes utazás Pakisztánba. Talán ennek köszönhetően is rekordszámú, 148 nevezés érkezett idén a versenyre. Az amatőr filmesek a fesztivál honlapján szavazhatnak és mérettetik meg magukat.

Darren Berrecloth - Action

Röviden összefoglalva:

Minőségi filmek, minőségi előadások. A Hory a mesto felejthetetlen élmény mindenki számára, melyhez foghatót nem nagyon találunk a környező országokban. A fesztivál után a bemutatott filmek egy része útra kel és továbbvándorol Szlovákia különböző városaiba, valamint Magyarországra és Csehországba is.

Jegyek elővételben már kaphatók az Aupark Cinema City-ben. Aki be akar jutni, mielőbb vegye meg, mert garantáltan szétkapkodják.

Himalayan_Gold_Rush

Április 10 – 14-én, azaz jövő hét szerda és vasárnap között mindenkit szeretettel vár a Hory a mesto és a Körkép, mely csakúgy mint az elmúlt években, idén is a fesztivál magyar nyelvű médiapartnere.

A rendezvényről és annak teljes programjáról bővebben a www.horyamesto.sk honlapon olvashatunk, a fesztivál megtalálható a Facebookon is.

hm

Képek: Hory a mesto

/x/

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!