A múlt havi próbavásár sikere után tegnap (szombaton) végre megtartotta a Régi Vásárcsarnok Szövetség az első hivatalos vásárt is a Pozsony belvárosában található, eddig üresen álló Régi Vásárcsarnok épületében. Bindics Gáborral, a szervezet egyik képviselőjével még februárban interjúztunk, s ő akkor azt ígérte, hogy 60-80 százalékban csallóközi kistermelőkkel képzelik el a piacokat a Vásárcsarnokban. Szombaton mi is kimentünk megnézni, hogyan sült el a dolog. Képriportunk következik:

IMG_20131019_114622

A piac felé menet egyre szaporodnak a már teli szatyrokkal  szembejövő emberek. Gyors pillantást vetünk a csomagjaikra – úgy néz ki házi tej, az aprószemű szőlő és a szárított mákfejekből álló csokor a menő ezen a hétvégén.

Belépve az épületbe megcsap a vásári hangulat.

IMAG0527

Hegyekben állnak a házi sajtok, halmokban a kolbászok, a friss, szezonális zöldség, sürgés-forgás, kóstolgatás.

 hirdetes_810x300  

IMAG0532

IMAG0535
„27 deka, maradhat?”

IMAG0550

 

IMAG0541

Mikor februárban a csallóközi termelőkről beszélt, Bindics nem lódított. A házirétest vásárútiak kínálgatják, a szalonna Peredről érkezett, a savanyúságok Bakáról. Öröm a szemnek, hogy a DOBROTY mellé bizony befér ám a FINOMSÁGOK felirat is! Sok helyen hallani magyar szót.

IMAG0539
A kóstoló megtette a hatását, nem hagyhattuk ott a házilag készült „pokolian csípős” paprikakrémet.
IMAG0533
Ne tévesszen meg senkit a kép, ezek a hívogató szeletek házi készítésű szappanok 🙂

A mézes standnál a néni elmondta, ő már volt itt a próbavásáron is. „Most jóval többen vannak, de kevesebbet vásárolnak” – osztotta meg velünk. Kicsit odébb ismerősökkel is találkoztunk – a révkomáromi Chocomaze is másodszor járt a Régi Vásárcsarnokban. „Kiváló a hangulat” – dícsérték.

IMAG0543
Keep calm and eat chocolate 🙂
IMAG0542
Katonás rendben állnak a mézescsuprok is. Ha ezt Micimackó látná …

Mint fent említettük, az egész azért is volt otthonos, mert a piacon nem volt szégyen a magyar felirat sem. Az összes árus ehhez hasonló táblácskát kapott, ahol a bal felső sarokba a Trh mellé befért Piac és a Markt bélyeg is. Persze mindig van hova fejlődni. Viszont igazán vásárlóbarátnak tartjuk az alsó rubrikát – ahol az első pillantás után kiderül, hogy őstermelő vagy csak árus áll a pult másik oldalán.

IMAG0547
A megfelelő helyre kérünk X-et tenni!
IMAG0545
Alma, szőlő, gesztenye. Igaz, a szőlőszemek nem 3-4 centi nagyságúak mint a hipermarketen polcain találhatóak, sőt, eper vagy sárgabarack sincs a választékban, de aki egyszer megkóstolja a házit, az nem vágyik többé a sok száz kilométert utaztatott bolti után.

 

IMAG0553
Vásári forgatag

1382435_184123331774137_1534928741_n

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Kapcsolódó cikkek:

Bindics Gábor: „A magyar közönség nem maradt meg nálunk”

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!