A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) szombaton tartotta évértékelő konferenciáját a Dunaszerdahelyi járásban, Kisudvarnokon. A Kerekasztal elmúlt évi tevékenységének összefoglalása mellett egyéb sarkalatos, a felvidéki magyar közösséget érintő téma, mint az esélyegyenlőség, gazdaság és oktatásügy is terítékre került. Az SZMK 2013/2014-es évi munkáját 129 szervezet segíti.

 

tokar
Tokár Géza, az SZMK szóvivője

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője köszöntötte a jelenlévőket. Bevezetőjében köszönetét fejezte ki mindazon magánszemélynek, ill. társulásnak, amelyek munkájukkal a magyar közösséget szolgálják. Ezen kívül rámutatott az egy hét múlva esedékes megyeelnök választás fontosságára, és arra buzdított, hogy Nagyszombat megyében a versenyben lévő magyar jelöltet támogassuk.

Ezen kívül beszámolt a Kerekasztal éves munkájáról (Jogsegélyszolgálat, madari.sk, vasúti kétnyelvűség). Hangsúlyozta a más szervezetekkel való együttműködést a hatékonyabb munka és eredményesség érdekében. Kifejtette, hogy a szervezet a jövőben az önkormányzatisággal is mélyebben szeretne foglalkozni.

 

joska
Berényi József, az MKP elnöke és Nagyszombat megye megyeelnök-jelöltje

Berényi József, az MKP elnöke beszédében kifejtette, hogy nagyra tartja a Kerekasztal munkáját, majd felhívta a figyelmet a megyei választások második fordulójának tétjére – „A rombolás kormányszinten erőteljesen zajlik, közösségünk súlya, a megítélése jelentősen változna, ha a megkezdett utat jövő héten is folytatni tudnánk. A célom az, hogy tegyük félre az ellentéteket, és gondoljunk arra, hogy egy megválasztott megyeelnök mennyire megváltoztatná a hangulatot a közösség jövőjére nézve.”

 hirdetes_300x300  

 

bolemant
Bolemant Lilla

Bolemant Lilla, az esélyegyenlőségi bizottság képviseletében elmondta, hogy a nemzeti kisebbségben élő nők körében még inkább kiéleződnek a hagyományos sztereotip elvárások. Ismertette a bizottság célját, ami nem más, mint a női képviselők számának a növelése és a családon belüli erőszak megelőzése, ill. felszámolási stratégiáinak kidolgozása. Kifejtette, hogy a problémákról beszélni kell, és szövetségeseket kell találni – ez a harmonikusan működő társadalom kulcsa.

 

hodossy
Hodossy Katalin

Hodossy Katalin a gyermekek jogainak érvényesítését boncolgotta. Hangsúlyozta, hogy szükség van olyan szakemberekre, akik részt vesznek ezen szakmai munkákban és azok közvetítésében.

 

rajkovics
Rajkovics Péter

Rajkovics Péter a gazdasági bizottságból a dél-szlovákiai régió gazdasági lehetőségeit vázolta fel, és azok kiaknázásának szükségességét hangsúlyozta. A jelenlegi gazdasági helyzet feltárása és kiértékelése érdekében kutatást végeznek, aminek a kvantitív része már megvan, jelenleg mélyinterjúk készülnek a gazdasági élet szereplőivel. Régiónk elmaradásának 4 fő oka a hiányzó infrastruktúra, az oktatási nehézségek, az elnyúló munkanélküliség és a működő tőkebefektetések hiánya. Leszögeszte, hogy meg kell találnunk a közös hangot a rógiónkban élő szlovákokkal, különben nincs esélyünk.

 

horvath
Horváth Csaba

Horváth Csaba a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dunaszerdahelyi Iroda vezetője a tudatos vásárlásra hívta fel a figyelmet. Vásároljunk hazait, frisset és szezonálisat. Ezáltal erősítjük a honi gazdaságot, a pénz a helyi termelőknél marad és az idénygyümölcsök, -zöldségek által egészségesebben táplálkozunk. Beszédében az őstremelői piac létrehozásáról is szót ejtett. Mottója: „Támogasd a hazait, hogy a haza is támogasson téged.“

 

bindics
Bindics Gábor

Bindics Gábor világjárta civil aktivista, aki hozzájárult a pozsonyi Régi Vásárcsarnok fellendítéséhez, az őstermelői piacok előnyeiről és ismérveiről (50 km-es körzet, slow food, 100% hazai, minden nap friss) beszélt.

 

civil dij
A Civil Díj díjazottjai

A délután folyamán került sor a Civil Díj átadására, amelyet idén a vágsellyei alapiskola ügyében tanusított példás kiállásért az intézmény vezetése, tanári kara, iskolatanácsa és a szülői szövetség kapja. Az iskola elérte, hogy a város központjában maradjon, és ne kelljen kiköltözni a város szélére.

 

pek
Pék László

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke az oktatásügy problémáiról és kisiskolák nehézségeiről adott elő. Elmondta, hogy a kormány intézkedései ellenére, mindent meg kell tennünk a magyar tannyelvű és minőségi oktatás megőrzéséért. Hiszen ezen intézmények is megmaradásunk zálogai.

 

ollos
Öllös László

Öllös László beszámolt a Kisebbségügyi Bizottság eddig még jóvá nem hagyott döntéséről. Miszerint a Bizottságban minden kisebbségnek egy szavazata lenne. Ez a rendelkezés felháborodást keltett körünkben, mivel a szlovákiai kisebbség 70%-át a magyar teszi ki, és eddig a szavazatok egynegyedével mi rendelkeztünk.

 

szekeres
Szekeres Klaudia

A konferenciát Szekeres Klaudia, a Jogsegélyszolgálat vezetőjének beszéde zárta. A kulturális támogatások kapcsán elmondta, hogy a most érvénybe lépő rendszer előtérbe helyezi a kevesebb főt számláló nemzetiségek pozitív diszkriminációját.

Tóth Lívia

Forrás és képek: kerekasztal.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!