Twin City –ismerős a név? Pozsony egyik legújabb üzlettől lüktető központja lesz. Majd egyszer. Ha végre elkészül. Hol tart a projekt éppen? Mikor lehet egy tiszta és gusztusos buszpályaudvaron kiszállni reggelente? És legfőképp – miért kell a temetkezési vállalatot a Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) küldeni?

A pozsonyi autóbusz-állomás közelében gombaként szaporodnak a nagyszabású projektek. Pár sarokkal odébb felhúzták az Apollo Business központot, a City Business Center irodáit a Karadžič utcán, de az Eurovea bevásárlóközpont sincs olyan messze. Az augusztusban elindult Panorama city projekt is a közelben épül.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Mégis, az autóbusz-állomás közvetlen közelében egy óriási lyuk tátong már évek óta. Egészen pontosan 2007 óta, amikor elkezdték lebontani az itt álló épületeket, helyükre pedig nagyszabású, megalomániás városnegyedet terveztek. A befektető HB Reavis, aki az Aupark bevásárlóközpont befektetőjeként is ismert lehet, igazán nem spórolt a tervekkel és a pénzzel. Az eredeti beruházás 17 milliárd koronát tett volna ki (mintegy 567 millió EUR):

Előbb 67 ezer négyzetméternyi területet vásároltak össze, majd még a buszpályaudvart üzemeltető Slovak Linesban való részesedés megszerzése után további 50 ezer négyzetméter lett az övék. Az eredeti projektben szerepelt Szlovákia legmagasabb épületének megépítése, nyugat-európai business központok ihlette épületek különleges, lekerekített alakú tornyokkal, hotelekkel, apartmanokkal, lakásokkal, irodahelyiségekkel, bevásárlóközponttal. Az egész beruháznak 2011-re kellett volna késznek lennie.

A tervek szerint azért is kellett volna örülni a Twin Citynek, mert az egyre katasztrofálisabb állapotba kerülő buszpályaudvart a pojekt részeként kötelességük átépíteni, a várókat, a megállókat felújítani.

 hirdetes_300x300  

Az eredeti terveket azonban a lakók és a városvezetés is felülbírálta, a terület rendezési tervbe nem fértek bele. A közelben élők több módosító javaslatot is benyújtottak. Ilyen volt a nagyobb parkok létesítése, a Kulíšková utcai iskola részleges felújítása, a Páričková utca sétálózónává alakítása stb..

twin-city-2-lightbox
Mégsem fog konkurálni a két toronyháznak a Twin City 42 emeletes álma. (Kép: HB Reavis)

Közben a HB Reavis is kihúzta a hotelt és a 42 emeletes adminisztratív épületet, a lakások is a kiestek a rostán. Helyette úgy döntöttek, megelegédnek három kisebb, egyenként maximum hétemeletes épülettel.

Az egész projekt pedig valahogy kezd elveszni a fejlesztő és a városvezetés közti adminisztratív pingpongjátszmában. Még mindig a legnagyobb gond, hogy sem a városi területrendezési tervben nem szerepelt a Twin City által beterjesztett módosítások (pl. a kereszteződések átépítése), sem a területrendezési engedély nem kapták meg az építkezéshez.

A jelenlegi állás szerint idei év elején kezdődnek a projekciós munkálatok, a buszállomás épületét 2015 körül kezdik meg átépíteni, és ha minden jól megy 2018-ra már nem kell szégyenkezni a busszal érkező turisták előtt. Hogy megvalósul-e a sokadszorra módosított határidő, az tényleg csak a csillagokban van megírva.

sm-0216-007f-nastup.rw_res
A pozsonyi autóbusz-állomás, ahogy jelenleg az ingázókat fogadja. Vigyázat, valami mindig potyog (vagy csöpög)! (kép: sme.sk)

A dolog érdekessége, hogy a nagy-nagy építkezésésre készülődés közben a városvezetés „eltemette“ a Ján Slota által elhiresült Szlovák Nemzeti Pártot ( SNS) is. Pontosabban mondva beküldte hozzá a sírásókat.

A Svätopluk utca és a Mlynské Nivy sarkán levő épület és az alatta elterülő földterület ugyanis, ahol eddig a városi temetkezési vállalat, a Marianum székelt, 2013 végén a HB Reavis tulajdonába kerül 2,6 millió euróért. A városi temetkezési vállalatnak két éven belül ki kell költöznie és másik székhelyet találnia. Milan Ftáčnik polgármester épp a humoráról tett tanúbizonyságot, mikor éppen ő javasolta, hogy költöztessék át a Marianumot az SNS mellé. Az SNS központi irodájának ugyanis most februárban jár le a 20 éves bérleti szerződése várossal a belvárosi Šafárik téren, Ftáčnik szerint úgy sincs akkora helyre szüksége a parlamenten kívüli pártnak, amekkorát jelenleg bérel (730 négyzetméter).

1836405_
A Marianum jelenlegi épülete az autóbusz-állomástól nem messze. Nemsokára sokkal „nemzetibb” szomszédaik lesznek. (kép: cas.sk)

Persze a milliós összegekből, a csúf gödörből a belvárosban, és a véget nem érő adminisztrációs huzavonából az ingázóknak egyetlen dolog a legfontosabb: a buszpályaudvar. Bár már szinte az utasok fejére pottyan az ősrégi épület, felújítani nem fogják – nincs értelme befektetni, ha pár éven belül úgyis teljesen átépítik az egészet.  Reménykedjünk benne, hogy az a pár év, nem fog sok-sok pár évig elhúzódni.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Nyitókép: HB Reavis

Ajánlott cikkeink Pozsonyról:

Brave New Bratislava – Romló pozsonyi látkép

Kisiklott a pozsonyi metró II.

Kisiklott a pozsonyi metró

Turistacsalogató attrakció. A pozsonyi főállomás története

Krajcer és a 7 millió krajcáros ajándéka a művészetnek

Mi lett veled PKO –  történet vége

Mi lesz veled PKO?

A Nagy Nemzeti Stadion

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!