A paprikás csirke számomra az otthon íze. A húsleves és a rakott krumpli alkotta szentháromság része, amit csakis édesanyám készít legjobban a világon. Az étel, amitől könnyek szöknek a szemembe már akkor, ha csak az ízére gondolok. A szíve meg a zúzája a kötelező falatok, amire külön vadászni kell a hatalmas zöld fazékban. És ha elfogy a hús, a szaftot még mindig simán bekanalazom a csuszával.

Pontosan ezt a „szent” paprikás csirkét vesézik ki az idei Gourmet fesztiválon, amely a szakmai közönségnek már ma, a kibic otthoni kóstolóknak pedig pénteken nyílik meg a Millenáris parkban Budapesten.

A Gourmet a haspókok és különleges ízek kedvelőinek egész évben a legjobban várt hétvégéje, a magyar gasztronómia csúcsrendezvénye, ahol az utóbbi két évben szokássá vált, hogy egy-egy eredeti magyar ételt gondolnak újra a topéttermek szakácsai. Két éve ez a gulyás volt, tavaly a rakott krumpli, idén terítéken a paprikás csirke!

“Végy két vagy több csirkét ‘s vagdald darabokra. Izzassz réz lábasban egy darab vajat vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát ‘s fojtsd be sárgásra – osztán az összevagdalt csirkét vesd közibe…”- írta a Czifray István 1840-ben az emblematikus szárnyas étel elkészítéséről, amely többek közt Petőfi kedvence is volt.  (figyeljük meg, hogy Czifray az étolaj használatáról egy szót sem szól, tessék szépen azt a kredenc mélyére süllyeszteni! Barbár egy szokás.)

Pont így nem fogják elkészíteni Magyarország legjobb séfjei a csirkét, de lesz helyette paprikás csirkével töltött orosz pelmenyi, egymásra rakott csirkehús rétegek, tejszínes szafttal, libazúzából készült rendhagyó pörkölt, és olyan is, ami mondjuk csak nyomokban emlékeztet az eredeti receptre, de pont ezért lesz izgalmas a kóstolás.

20150511paprikas-csirke-gourmet-fesztival14
Valószinűleg senki nem készíti így otthon a paprikás csirkét. (Kép: origo.hu/táfelspicc)
20150511paprikas-csirke-gourmet-fesztival6
Ez még mindig egy paprikás csirke (Kép: origo.hu/táfelspicc)

A street food ma már egy megkerülhetetlen kulináris kategória, a fesztivál ennek is külön blokkokat szentel, különösen a grillezésnek és a barbecue-nak (BBQ). Kiderül majd, hogy miért nem téveszthető össze a grillezéssel az amerikaiak lételeme, a BBQ, vagyis pontosabban a füstön sütés lassú tűzön, és ez miért is az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia. BBQ témában utolérhetetlen Fördős Zé, aki tavaly beavatott minket a legtökéletesebb BBQ szósz titkába, ami nem másból készül, mint két és fél liter Coca Colából.

 hirdetes_300x300  

Tisztán emlékezem arra a percre mikor Zé bejelentette, hogy most a gasztrosznobok álljanak fel és távozzanak a színpadtól, mert amit látni fognak, az a gasztronómia megerőszakolása. Majd tényleg elkezdte főzni a kólát. Nem hittem a szememnek, és később az ízlelőbimbóimnak se, mert tényleg finom volt. Zé idén is ott lesz, Havas Dórával készítik el újra a kedvenc street food ételeiket.

rk67KK0IyfWYmvt_BB4yz5-luAdxdIw7GeiAwtPr2xw,68qSsYZPY_IGis7p_79TutOBe3CB9bA4x83BGVpCKdY
Kép: sziget.hu/gourmetfesztival

El is érkeztünk a lényeghez: a fesztivál színpadán a három nap alatt egymásnak adják a fakanalat a legjobb külföldi és hazai szakácsok, akik beavatnak a trükkjeikbe, és pont az előbb említett BBQ szószhoz hasonló különlegességeket mutatnak be. Készül sütemény, Rákóczi túrós, mangalicapofa a színpadon, Molnár Gábor, aki idén Lyonban Magyarországot képviselte a Bocuse d´Or döntőjén, pedig a verseny izgalmairól is mesél.

És ha már szóba került a Bocuse, az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d’Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének “epicentruma”, ahol a januárban megrendezett Bocuse d’Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is megkóstolhatjuk.

cseSGurLeENaCBI2AmbN9Gab0MakwlFPlXHbN2jZRIE
Tavaly a Borkonyha kacsanyalókájáért szinte verekedtek a fesztiválózók, a hétvégén folyamatosan több tíz méteres kígyózó sorban álltak érbe az emberek. Kép: sziget.hu/gourmetfesztival
F3oCozvxPuIudauS59_TAOj2rBgdCEgBAp1fqNaM_T8,JW-fm5-CWEff7OLMtPM1nwR24iDAl2oMQbBZGugaMsY
Ha félünk az újdonságoktól – még mindig választhatjuk a klasszikust. (kép: sziget.hu/gourmetfesztival)

Egy jótanács a végére: soha ne menjünk éhesen a Gourmet-ra. Kellemesen jóllakottan sokkal intenzívebben élvezhetjük ki az ízeket. Tapasztalatból beszélünk.  🙂

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Csillagok, melyek az égbe emelnek (vagy a nyomorba taszítanak)

Ibolyafagyi rakott krumplival

Egy szeletke gasztromennyország – Van, aki finoman szereti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!